logo

Andrei Rusu: Scopul propagandei ruse este de a discredita relațiile Republicii Moldova cu partenerii din Occident


https://www.ipn.md/index.php/ro/andrei-rusu-scopul-propagandei-ruse-este-de-a-discredita-8004_1105018.html

Rusia poartă un război hibrid informațional împotriva Republicii Moldova, iar miza acoliților Kremlinului este de a discredita relațiile Chișinăului cu partenerii din Occident. Opinia aparține expertului Whatchdog, Andrei Rusu, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Ce interese ascunde „lupta pentru pace” pe timp de război?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să explice mai des societății acțiunile întreprinse pe domeniul militar pentru a nu crea loc de interpretări și pentru a stopa răspândirea fake-news-urilor.

Expertul Whatchdog, Andrei Rusu, spune că Rusia încearcă prin propagandă și dezinformare să inducă ideea că apropierea de Occident ar însemna atragerea statelor în război. Potrivit expertului, acest narativ este intens folosit de acoliții Kremlinului din Republica Moldova, care militează pentru neutralitate și menținerea sistemului de apărare și securitate într-o stare deplorabilă.

„Narativul precum că Occidentul atrage Republica Moldova în război nu este nou. Acest fals a fost promovat nu doar în Republica Moldova, el a fost promovat activ și în Ucraina înainte de invazia la scară largă, și în Georgia în 2008, când aceasta dorea să devină membru UE și NATO și Rusia a început războiul din Osetia de Sud. Scopul este de a discredita orice relație benefică pentru Republica Moldova cu partenerii din Occident. Propagandiștii încearcă să inducă mesaje false precum că Europa ne înarmează, Europa trimite tot felul de observatori militari. A existat chiar și falsul cu atașatul militar francez. Era vorba de o singură persoană, o femeie, dar propaganda rusă a creat un fals precum că vine o întreagă delegație. Un alt exemplu vizează blindatele Pirahna. Irina Vlah era revoltată de ce Germania ne trimite blindate Pirahna? Acele blindate erau transmise spre Batalionul de menținere a păcii care activează acum în Kosovo”, a spus expertul în monitorizarea mass-media, Andrei Rusu.

Andrei Rusu spune că Moscova își intensifică narativele false în toate statele din Estul Europei, pentru a le menține în sfera sa de influență. Potrivit expertului, retorica Kremlinului este preluată la Chișinău de politicieni ca Igor Dodon, Irina Vlah și Ilan Șor, care-și promovează intens mesajele în special pe rețelele de socializare.

„Rușii au lansat un fake că NATO vrea să deschidă laboratoare cibernetice în statele din Estul Europei pentru a lansa campanii împotriva Federației Ruse, ceea ce este un fals. NATO își securizează flancul estic de campaniile de dezinformare ale Federației Ruse. Unicul stat care duce un război hibrid informațional în această zonă este Federația Rusă. Noi simțim asta pe propria piele. De exemplu, vedem cum Ilan Șor promovează pe rețele tot felul de falsuri. Când a fost Antony Blinken la Chișinău, Ilan Șor a promovat un clip video prin care spunea că SUA au fost în Vietnam, Afganistan, Irak și acum vin în Republica Moldova să aducă război, de parcă nu și Rusia, care este succesoarea URSS, a fost cu război în Afganistan, și în Siria și în ale zone ale lumii. Rusia condamnă exercițiile noastre militare, care au loc în mod legal pe teritoriul nostru, dar niciodată nu i-am văzut pe Igor Dodon sau Irina Vlah să condamne exercițiile militare pe care Rusia le desfășoară în regiunea transnistreană, în mod ilegal”, a mai spus expertul Whatchdog.

Expertul Wathdog spune că pentru a combate fenomenul dezinformării, autoritățile de la Chișinău trebuie să comunice eficient societății despre acțiunile întreprinse și să colaboreze cu marile companii internaționale în vederea reglementării spațiului informațional online.

„Autoritățile trebuie să iasă cât mai des și să informeze despre acțiunile pe care le întreprind, pentru a nu le oferi posibilitatea celor afiliați Kremlinului să interpreteze sau să lanseze falsuri despre acțiunile din domeniul apărării. Și societatea ar trebui să se implice. Cei mai tineri, care înțeleg cum funcționează propaganda rusă, ar trebui să discute cu rudele și să le informeze despre falsurile care circulă în spațiul informațional. Astfel creștem reziliența în societate. Cu privire la reclamele sponsorizate de Ilan Șor sau Veaceslav Platon, care contribuie la dezinformarea societății, o soluție ar fi ca Republica Moldova să se racordeze la Actul privind serviciile digitale ale UE, astfel Moldova va deveni o voce mai puternică în spațiul internațional și va avea un cuvânt de spus în legătură cu dezinformarea de pe rețelele de socializare. Pentru că acum nicio companie internațională nu ia în considerare poziția țării noastre. SIS a transmis cu un an în urmă scrisoare către platforma META pentru a bloca paginile lui Ilan Șor, Marina Tauber și a altor acoliți, abia peste un an a fost luată decizia”, a explicat Andrei Rusu.

Dezbaterea publică la tema „Ce interese ascunde „lupta pentru pace” pe timp de război?” este ediția a 307-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.