logo

Andrei Năstase: PPPDA a militat și a insistat pe unitatea forțelor proeuropene


https://www.ipn.md/index.php/ro/andrei-nastase-pppda-a-militat-si-a-insistat-pe-8004_1070370.html

Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, spune că formațiunea pe care o conduce a fost cea care a militat și insistat pe unitatea forțelor proeuropene la alegerile parlamentare din februarie 2019. „Noi am fost cei care în detrimentul Platformei, în detrimentul oamenilor din cadrul Platformei, am militat pentru unitate, pentru că am considerat că unitatea forțelor democratice este chezășia succesului nostru. Din păcate, nu am avut aceeași abordare din partea altor colegi de ai noștri”. Declarația a fost făcută în interviul video pentru Agenția de presă IPN, din ciclul „Răscrucea anilor văzută prin prima idealului de a trăi bine”.

Potrivit lui Andrei Năstase, partidul pe care îl conduce a avut de suferit numeric din cauza acestei poziții. „Din 26 de mandate ale Blocului ACUM, PPPDA a intrat în Parlament cu opt mandate, pentru că a trebuit să facă compromis. Altfel era distrusă unitatea. Noi am spus că mai presus de interesul personal, partinic, este interesul public, este interesul național, interesul întregii societăți. Am făcut tot ce ne-a stat în puteri ca în Parlamentul Republicii Moldova să existe mai mulți oameni care să militeze pentru dreptate și o viață mai bună”, a spus el.

Andrei Năstase susține că, având 26 de mandate, Blocul ACUM a reușit să învestească un guvern proeuropean, reformator. „Un guvern îndreptat spre beneficiul oamenilor și niciodată împotriva lor, în care ministru de externe să nu fie al socialiștilor, în care să nu predomine nimic altceva decât integrarea europeană”. Potrivit lui Andrei Năstase, alternativa formării unei majorități parlamentare cu socialiștii, au fost alegerile anticipate, cu rezultate imprevizibile.

Liderul PPPDA susține că personal a fost foarte reticent în privința majorității parlamentare cu socialiștii, însă, având în vedere că reprezentanții partenerilor de Bloc din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au luat decizia de a vota necondiționat un președinte de Parlament desemnat de către PSRM, PPPDA avea de ales doar între ruperea unității Blocului ACUM sau majoritatea cu PSRM. În același timp, PPPDA a înaintat condiția învestirii unui guvern proeuropean, de continuare tuturor activităților de integrare europeană, de respectare a tuturor acordurilor pe care le avea semnate Republica Moldova. „Noi am venit într-un mod responsabil în acea majoritate. Bineînțeles, se puteau face mult mai multe lucruri, având mai multă experiență, sunt sigur că am fi tratat lucrurile mai abil”, a spus liderul PPPDA.

Andrei Năstase afirmă că PPPDA a înaintat soluții pentru a se evita căderea Guvernului condus de către Maia Sandu, inclusiv amânarea concursului desfășurat pentru selectarea procurorului general. Dar cineva își dorea să cadă acest Guvern. Își dorea și PDM, își dorea și PSRM, și atunci ce faci? Te bați, lupți până la capăt. Aceasta este Platforma DA și aceasta vom face de acum încolo”, a afirmat Andrei Năstase.

Liderul PPPDA a mai spus că nu și-a dorit ca majoritatea parlamentară formată cu PSRM să se bazeze pe termene exacte, pe înțelegeri partinice, în schimb și-a dorit să fie realizată reforma justiției, procuraturii, să fie rezolvate mai multe probleme de ordin social pentru oameni. „Ca oamenilor să li se facă dreptate și să le fie oferit un nivel de trai mai bun. „Din păcate, la un anumit moment acest lucru s-a întrerupt. Am pornit foarte multe lucruri bune la MAI, de exemplu, care astăzi dau roade. Ar fi putut continua acele reforme, inițiative, dar din păcate s-a produs această finalitate”, a conchis Andrei Năstase.

Interviul video cu Andrei Năstase este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă, la care au acceptat invitația, de asemenea, președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, precum și liderii principalelor partide parlamentare Pavel Filip și Maia Sandu.