Titlul acestui material ar fi trebuit să fie: Andrei Năstase între Chirtoacă și Ceban. Totuși, declarațiile primarului general ales al municipiului Chișinău, din cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, ne-a amintit anume de Bismark și Churchill. Ambii, pe lângă faptul că au fost politicieni excepționali, au mai fost și spirite extrem de agere, expresiile lor devenind virale. În acest context, afirmația lui Andrei Năstase, precum că „dacă la urnele de vot s-ar fi prezentat 50% dintre alegători, probabil rezultatul ar fi fost altul”, evocă maxima ironică a lui Churchill – politicianul trebuie să prezică ce se va întâmpla mâine, poimâine, peste o săptămâna, peste un an, iar apoi să explice convingător de ce așteptările nu s-au realizat.
Chiar dacă așteptările lui Andrei Năstase în privința participării cetățenilor la vot nu s-au realizat, totuși, el a obținut o victorie foarte importantă. Iar aceasta înseamnă un singur lucru: de acum înainte așteptări mari au alegătorii, iar Andrei Năstase trebuie să demonstreze dexterități de politician, dar mai ales abilități de organizator și administrator. Și aici e momentul să ne amintim de afirmația tăioasă a lui Bismark: Cele mai mari minciuni se spun înainte de alegeri, după vânătoare și în timp de război. Alegătorii știu aceasta foarte bine, de aceea, tehnologii politici îi sfătuiesc pe clienții lor să promită mult, dar să realizeze măcar ceva palpabil, alimentând speranțele. Că sfaturile tehnologilor sunt utile ne-o demonstrează proaspătul exemplu al ex-primarului ad-interim, Silviei Radu, căreia i-au ajuns un brad, un covor din flori, e adevărat că extrem de scumpe, și suflarea prafului de pe carosabil pe pietonale în cadrul așa-zisei mari curățenii, că să-și ridice în câteva luni rating-ul de la câteva zecimi de procente la tocmai 17%! Se pare că Silviei Radu și tehnologilor ei le-au lipsit inspirația de a le arăta alegătorilor chișinăuieni și zările îndepărtate ale urbei.
În contrast, învingătorul – Andrei Năstase, și învinsul – Ion Ceban, au desenat zări îndepărtate și au ieșit în turul doi al competiției electorale pentru funcția de primar. Ambii au avut programe electorale foarte frumos elaborate, de perspective foarte îndelungate, deși știau că luptă pentru un mandat de un singur an. De aceea, în cadrul emisiunii de la ProTV, Andrei Năstase a cam lăsat la o parte zările îndepărtate din programul său electoral și a vorbit despre dispoziția sa de: a coopera cu Consiliul Municipal; soluționa problemele de la Piața centrală și Gara centrală; găsi vopsea calitativă pentru marcajul rutier; oferi alte comodități orășenilor etc. Așa a ieșit în evidență contrastul izbitor dintre zările îndepărtate ale urbei și problemele ei actuale. Iar asta sugerează un singur lucru – e nevoie urgentă de identificarea priorităților imediate, pe termen scurt și mediu, cel puțin pentru a menține speranța de a atinge cumva, cândva și zările îndepărtate.
Declarații gen: „Voi avea grijă ca serviciile capitalei să muncească în interesul cetățeanului și să-și facă treaba. ... proiectele bune începute de Dorin Chirtoacă vor fi continuate, iar cele proaste vor fi eliminate”, sugerează că lucrurile, mai degrabă, vor merge din inerție, asta ca să nu fie mai rău decât este. În acest sens, trecutul lui Andrei Năstase este flancat, la propriu și la figurat, de moștenirea ex-primarului Dorin Chirtoacă și proiectele acestuia. Iar viitorul – de Ion Ceban, care și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial pentru a se dedica cu trup și suflet activității sale din Consiliul Municipal. Evident, sarcina lui Ion Ceban în următorul an de zile va fi să demonstreze că zările îndepărtate ale lui Andrei Năstase, de fapt, reprezintă un fel de Fata Morgana, iar oferta sa e realistă. Așa că va fi interesant, captivant să vedem cum Andrei Năstase își va stabili prioritățile și își va recruta echipa pentru realizarea acestora. Totuși, după validarea mandatului, lui Andrei Năstase ar trebuie să i se ofere cele o sută de zile standard de protecție împotriva atacurilor propagandistice. El realmente, ca orice nou ales, are nevoie de o minimă acomodare, restructurare și optimizare a Primăriei, pentru demararea activităților prioritare. Va fi, probabil, suficient pentru ca alegători să înțeleagă dacă Andrei Năstase poate evada din strâmtoarea Chirtoacă-Ceban.
Experții IPN