logo

Andrei Năstase cere anchetarea disciplinară și penală a fostului președinte CC


https://www.ipn.md/index.php/ro/andrei-nastase-cere-anchetarea-disciplinara-si-penala-a-fostului-7965_1073083.html

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase salută destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții Constituționale (CC). El consideră că acesta trebuia să-și prezinte demisia din propria inițiativă, aceasta fiind urmată de o anchetare disciplinară și penală, notează IPN.

„Viața bate filmul. S-a întâmplat un lucru absolut firesc. Eu m-aș fi bucurat, dacă domnul Țurcan ar fi apelat la gramul de conștiință pe care îl are orice om în această lume și și-ar fi dat demisia. Am insistat și insist în continuare pe anchetarea și disciplinară, și penală, și a lui, și a lui Igor Dodon. Demersurile noastre vor fi duse la bun sfârșit”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Năstase spune că nu are detalii despre procesul de destituire, însă CC nu a făcut nimic altceva decât să apeleze la procedurile prevăzute în astfel de cazuri. Totodată, oficialul spune că „tot ce se face, se face spre bine”.

Ex-ministrul de interne presupune că destituirea lui Vladimir Țurcan și înlocuirea acestuia cu Domnica Manole, ar fi avut loc cu contribuția a patru judecători din cadrul instituției.

„Este o responsabilitate enormă care cade pe umerii doamnei Domnica Manole în care am avut și am în continuare încredere. Asta nu înseamnă că nu pot să nu transmit un mesaj public către Domnica Manole și această majoritate corectă prin faptele pe care le-a demonstrat până acum la CC. Sunt patru judecători care au suspendat legea neconstituțională pe care a contestat-o colegul nostru Dinu Plângău. Sunt patru judecători care au declarat neconstituțională acea lege. Dacă s-a produs acest lucru cu demiterea lui Țurcanu, bănuiesc că este aceeași majoritate. Lucrurile sunt așa cum sunt. Fac apel către toți judecătorii CC: mai presus de lege, mai presus de Constituție nu poate fi nimeni în această țară”, a adăugat oficialul.

Cât despre faptul că noua președintă a CCM a devenit Domnica Manole, liderul Platformei DA menționează că aceasta nu a dezamăgit niciodată.

„Mă bucur mult că oameni pe care am pus miză în viața mea, vorbesc de colegii din Platforma DA, cei pe care i-am creditat cu încredere, bunăoară Domnica Manole, nu au dezamăgit deocamdată. Au fost și alții. În cazul Domnicăi Manole nu ne-a dezamăgit, a luptat. Iată un model de doamnă, judecător în această țară care a fost perseverentă, consecventă în tot ceea ce face. Nu am decât să spun că Domnica Manole este reprezentanta societății civile la CC și mă bucur foarte mult pe abordările colegilor mei din Parlament atunci când s-a insistat, iar Domnica Manole pe bună dreptate a ajuns judecător la CC”, a afirmat liderul Platformei DA.

Într-o hotărâre publicată joi, 23 aprilie, pe pagina electronică a CC se menționează că Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte ca urmare a exprimării votului de neîncredere. Potrivit unei alte hotărâri, Domnica Manole a fost aleasă, prin vot secret, în calitate de președintă a Curții, pe un termen de trei ani, cu majoritate de voturi. Hotărârea este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.