logo

Andrei Lutenco: Actorii politici care au dezbinat societatea, să înceteze să o facă


https://www.ipn.md/index.php/ro/andrei-lutenco-actorii-politici-care-au-dezbinat-societatea-sa-8004_1088357.html

Famiiliile din Republica Moldova care găzduiesc refugiați din Ucraina au nevoie de susținere din partea statului sau din partea mecanismelor internaționale. Totodată, politicienii ar putea face mai mult pentru a promova solidaritatea în societate și ar fi bine ca actorii politici care s-au ocupat de dezbinarea societății pe diferite criterii, să înceteze să o facă, cel puțin în momente de criză, cum este acesta pe care îl traversăm, a menționat Andrei Lutenco, activist, membru al grupului de voluntari „Moldova pentru Pace”, în cadrul dezbaterii publice la tema „Refugiații: examen ucrainean pentru reziliența societății moldovenești”, organizată de Agenția de presă IPN.

Activistul a spus că, în pofida problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, ea este, de fapt, o democrație liberală, în care oamenii apreciază nevoile și drepturile altor persoane, iar această criză a refugiaților a demonstrat încă o dată acest lucru. „Noi înțelegem ce înseamnă un om în nevoie, ce înseamnă grupuri mari de oameni vulnerabili, alungați de război din țară. Și mobilizarea societății cred că vorbește despre această calitate a noastră, ca țară”, a subliniat Andrei Lutenco.

Membrul grupului de voluntari „Moldova pentru Pace” a adăugat că voluntarii au anumite capacități dezvoltate de-a lungul anilor, care le permite să se mobilizeze foarte rapid. „De exemplu, grupul de voluntari cu care lucrez eu a fost implicat de la începutul pandemiei și s-a mobilizat ca să asigure persoanele în etate, alte persoane vulnerabile, cu cele necesare. În câteva zile au pus pe roate un mecanism. Dacă faci lucrul ăsta o dată, atunci când este nevoie urgent, următoarea dată lucrurile se întâmplă foarte repede. Totodată, este evident că avem legături de prietenie și de rudenie cu vecinii noștri. Presupun că fiecare dintre noi a fost contactat de o rudă sau de un prieten din Ucraina, care să solicite un anumit ajutor sau să afle o anumită informație. Desigur, lucrul ăsta se va transforma în ajutorul pe care îl vedem. Oamenii noștri sunt într-o legătură foarte strânsă cu cei din Ucraina. De asemenea, avem o capacitate de empatie și de a ajuta alți oameni, și asta este o resursă foarte importantîă pe care trebuie să o gestionăm corect”, a spus Andrei Lutenco.

Potrivit activistului, felul în care se gestionează în prezent criza refugiaților va spori reziliența societății moldovenești și la viitoarele crize, oricare ar fi ele. „Or, ceea ce se întâmplă acuma, comunicarea care se încearcă să se construiască, coordonarea eforturilor, mobilizarea voluntarilor, mobilizarea fondurilor donatorilor, sunt o experiență care cu siguranță va fi utilă în oricare situație pe viitor și evenimentele tragice care se întâmplă vor fi, printre altele, și o oportunitate de a acționa mai unit, mai consolidat, mai empatic”, a opinat Andrei Lutenco.

Totodată, activistul a spus că actuala criză a refugiaților ne-a arătat riscurile legate de faptul că trăim într-o societate divizată pe diferite criterii nu sunt atât de mari. „Acele mesaje care au fost controlat introduse în spațiul public, care vin să creeze o percepție negativă a persoanelor refugiate au rămas mesaje și eforturi marginale. Acestea nu au ajuns să schimbe percepțiile oamenilor la ceea ce văd ei în fiecare zi, cu propriii ochi. Or, din nou, suntem o societate care are mulți prieteni, mulți cunoscuți la est de hotar sau în Ucraina și nu poți cu mesaje inventate să schimbi ceea ce oamenii văd la cunoscuți și prieteni. Această criză va face nu să aprofundeze dezbinarea, ci va arăta că aceste diferențe sunt conciliabile atunci când vorbim despre nevoile oamenilor care ajung la noi în țară, atunci când vorbim despre adevărata suferință umană”, a conchis Andrei Lutenco.

Dezbaterea publică la tema: „Refugiații: examen ucrainean pentru reziliența societății moldovenești” este ediția a
227-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.