logo

Andrei Cebotari, desemnat de Parlament în CSP


https://www.ipn.md/index.php/ro/andrei-cebotari-desemnat-de-parlament-in-csp-7967_1087595.html

Andrei Cebotari a fost desemnat de Parlament în componența Consiliului Superior al Procurorilor. Hotărârea a fost aprobată la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități, care a desfășurat concursul de selectare, transmite IPN.

Candidatul la funcția de membru al CSP din partea Parlamentului trebuie să facă parte din rândul societății civile, să aibă o experiență de cel puțin trei ani în domeniul dreptului și o activitate notorie în domeniul jurisprudenței.

Răspunzând la întrebările deputaților, Andrei Cebotari a declarat că activitatea sa nu s-a rezumat doar la experiența în cadrul organizațiilor societății civile, ci și în instituțiile de stat. A decis să se înscrie pentru această funcție în CSP pentru a-și valorifica mai mult competențele și aptitudinile pe care le are.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că concursul trebuie să fie un proces transparent, la care să participe mai mulți candidați. Andrei Cebotari este o persoană apropiată unui deputat, cu care au participat într-un proiect și, poate că, au și împărțit finanțarea. CSP este organ de autoadministrare care asigură independența procuraturii și este grav atunci când se intervine politic.

Un al deputat BCS, Vasile Bolea, a comentat că „guvernarea își pune pe tabla de șah pionii săi”, pe bandă rulantă, chiar de la prima ședință din această sesiune. „Sunt reprezentanți docili ai sistemului, care au menirea de a acapara instituțiile de stat, cum ar fi CNA”. „Întreaga societate, din august și până azi, a văzut cum guvernarea jonglează cu anumite poziții, și cum organizează concursuri, fiind campioni la „cum nu trebuie organizate concursuri”. Or, la selectarea membrului CSP nu s-a înscris inițial nimeni, fapt care este un cartonaș roșu pentru guvernare, pentru că nimeni nu crede în ea”, a mai spus parlamentarul.

Candidatura lui Andrei Cebotari în CSP a fost susținută cu votul deputaților din Partidul Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea BCS nu a susținut desemnarea, iar cea a Partidului Șor nu este prezentă la ședință.