logo

Andrei Briceac: Reforma justiției nu înseamnă doar schimbarea oamenilor și lichidarea unor instituții, este nevoie și de educație


https://www.ipn.md/index.php/ro/andrei-briceac-reforma-justitiei-nu-inseamna-doar-schimbarea-oamenilor-7978_1092891.html

Ani la rând în Republica Moldova se discută despre necesitatea reformării sistemului de justiție și tot mai multe guvernări urmează același scenariu – modificări de legi, asta însă aceasta nu este suficient. Este una dintre concluziile formulate de către avocatul Andrei Briceac, președintele Institutului de Justiție Civilă, în cadrul unui interviu IPN.
 
„Noi am încercat să mergem pe modificări de legi, asta nu a ajutat foarte mult. Totodată, practic, toate puterile încearcă să meargă pe schimbarea oamenilor, au fost niște judecători, acum hai să-i schimbăm cu ai noștri. Adică se fac reforme care să permită să-și pună în funcții judecători comozi. Iată de ce, lichidarea instituțiilor sau schimbarea persoanelor nu garantează că justiția va funcționa cum trebuie”, a declarat Andrei Briceac.

Totodată, avocatul susține că este nevoie să investim mai mult în educație și să tindem spre a da mai multă independență puterii judecătorești.

„Trebuie să tindem spre a responsabiliza mai mult judecătorii. Este important și procurorul, avocatul să fie responsabilizați, dar hotărârea finală o dă judecătorul. Să avem responsabilizarea pentru actul de justiție. Aici iar nu este foarte ușor de îmbinat independența cu responsabilizarea, deoarece de multe ori când mergi pe responsabilizare poți să afectezi independența judecătorului”, spune avocatul.

Potrivit lui, dacă un judecător comite conștient un abuz în activitatea sa și dacă știe că poate fi tras la răspundere pentru acest abuz, atunci se vei gândi de două ori înainte să facă asta.

„Evident este că judecătorul stă sub presiune politică sau cineva din afară îi dictează o anumită soluție, cere insistent această soluție, dar el trebuie să reziste pentru că să fii judecător tot este o responsabilitate și această funcție cere și foarte mult curaj ca să poți adopta soluții corecte. Și atunci când un judecător va spune că nu va executa comenzile politice, că nu va îndeplini ceea ce i se cere pe linie politică pentru că poate fi tras la răspundere peste câțiva ani, atunci asta poate fi o garanție că judecătorul va acționa corect”, spune Andrei Briceac.

Avocatul menționează că primul pas pentru ca societatea să înțeleagă unde sunt abuzuri ar fi să investim în educație, să ne cunoaștem mai bine drepturile. Al doilea pas ar fi ca societatea să reacționeze la abuzuri, să nu le tolereze.

„Noi nu trebuie să devenim o societate care tolerează injustiția. Puterea judecătorească este ca și celelalte afectată de anumite vicii, noi dacă nu vom fi atenți, noi nu vom avea rezultat. Trebuie să soluționăm problemele pe toate aspectele. Să creștem nivelul de confort social – economic, să păstrăm oamenii aici, să păstrăm specialiștii. Noi avem probleme mari în judecătoriile din Chișinău că nu avem specialiști. Judecătorii sunt supraîncărcați cu dosare”, adaugă avocatul.

Totodată el precizează că din sistem pleacă mulți oameni, iar tinerii aleg să facă studii peste hotare, după care nu mai reușim să-i aducem în instituțiile de la noi din cauza salariilor mici.

Interviul cu tema „Concurenți electorali scoși din cursă prin injustiție. Cum evităm asemenea cazuri la următoarele alegeri?” a fost realizat de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție” Varianta video a interviului poate fi văzută aici.