logo

Anca Dragu: E necesară o schimbare a prejudecăților sociale ce împiedică femeile să își atingă potențialul


https://www.ipn.md/index.php/ro/anca-dragu-e-necesara-o-schimbare-a-prejudecatilor-sociale-7967_1104231.html

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, consideră că este nevoie de o schimbare a prejudecăților sociale care împiedică femeile să își atingă potențialul de dezvoltare. Potrivit ei, o femeie de succes nu este neapărat cea care ajunge în fruntea unei multinaționale. O femeie de succes este cea care reușește să facă ceea ce își dorește să facă. Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului „Empower Women”, organizat în format online, cu participarea mai multor femei de succes din România, transmite IPN.

Dezbaterile s-au axat pe noile perspective asupra puterii femeilor în economie, politică, artă sau viața personală – o nouă cale spre leadership. În calitate de invitată specială, guvernatoarea s-a referit la provocările în cariera femeilor, subliniind că este esențială eliminarea decalajului de gen, dar și la măsurile necesare pentru a crește gradul de conștientizare a rolului femeii într-o societate modernă.

„O femeie de succes este cea care reușește să facă ceea ce își dorește să facă. Adică o femeie care își dedică viața exclusiv familiei este puternică. Nu trebuie neapărat să ai o carieră profesională sau să fii în fruntea unei instituții pentru a fi o femeie de succes. O femeie care își dedică viața familiei,  crește copii, are grijă de părinți este la fel de puternică ca o femeie care conduce o multinațională. Atunci când ai curajul să spui: „Eu asta vreau să fac”, în asta constă puterea, de fapt”, afirmă Anca Dragu.

Șefa băncii centrale a menționat că secretul unei cariere de succes este educația, perseverența, pasiunea, integritatea și munca.

Anca Dragu este prima femeie în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit raportului anual al indicelui de echilibru de gen al OMFIF, ediția 2024, promovarea Ancăi Dragu în această poziție a urcat Republica Moldova de pe locul 139 pe poziția 27 la leadershipul feminin. Raportul examinează politicile, standardele și noile strategii implementate pentru a promova incluziunea și egalitatea de șanse și pentru a încuraja femeile în poziții de conducere.