logo

Anca-Dana Dragu este numită guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/anca-dana-dragu-este-numita-guvernatoare-a-bancii-nationale-7966_1101641.html

Anca-Dana Dragu este numită guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de Parlament cu votul a 58 de deputați PAS, transmite IPN.

Candidatura a fost propusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit CV-ului prezentat, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a mai fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.

Potrivit legislației, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei este numit de Parlament, la propunerea Președintelui Parlamentului.

Într-o reacție pentru presa din România, Anca Dragu, a relatat că este o onoare pentru ea să contribuie la parcursul european al Republicii Moldova. „Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, a declarat Anca Dragu.

Deputații din Fracțiunea Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) au condamnat numirea Ancăi Dragu în fruntea Băncii Naționale a Moldovei. În opinia lor, PAS încalcă legea cu privire la BNM prin numirea în fruntea acestei instituții a unui cetățean dinafara țării, cetățenia căreia cetățenia Republicii Moldova i-a fost acordată cu încălcarea legislației. „Asemenea acțiuni reprezintă o bătaie de joc față de legile Republicii Moldova, Constituția Republicii Moldova, față de Banca Națională și față de bunul simț”, a declarat Vlad Batrîncea, spunând că socialiștii vor contesta decizia la Curtea Constituțională.

Președinția a publicat decretul prin care Ancăi Dragu i se acordă cetățenia Republicii Moldova. Documentul a fost semnat în data de 21 decembrie 2023 și intră în vigoare în data semnării.

Anca-Dana Dragu îi ia locul lui Octavian Armașu, revocat din funcție în seara zilei de 21 decembrie. Pentru demiterea acestuia au votat 81 de deputați.