logo

Anatol Țăranu: URSS s-a destrămat pentru că a fost altceva decât China


https://www.ipn.md/index.php/ro/anatol-taranu-urss-s-a-destramat-pentru-ca-a-8004_1086305.html

URSS s-a destrămat pentru că nu a reușit să asigure reformarea modelului economic de dezvoltare păstrând verticala politică a puterii, așa cum a făcut-o Partidul comunist al Chinei începând cu 1978. Totodată, astăzi modelul sovietic de reafirmare (prin forță) planează asupra Republicii Moldova, chiar dacă proaspăt intrat în pâine, pe atunci încă tânăr, liderul de la Kremlin a spus că n-ar avea cap cel care se gândește la refacerea URSS. În acest sens s-a exprimat Anatol Țăranu, doctor în istorie, comentator politic, în cadrul dezbaterii publice la tema „30 de ani fără URSS: de ce a dispărut, de ce mai „trăiește?”, care a avut la Agenția de presă IPN.

Vorbind despre sursele care alimentează nostalgia unei părți a populației față de trecutul sovietic, Anatol Țăranu s-a referit la interesul factorilor politici de a-și promova formațiunea speculând/manipulând reflexele umane. „Anumite forțe politice apelează la nostalgia oamenilor pentru a obține dividende politice. Mă refer la partidele comuniste, socialiste care-și doresc capitalizarea intereselor sale. Socialismul, sistemul autoritar a deformat mentalitatea colectivă, mințile oamenilor. Foarte mulți oameni educați în sistemul sovietic socialist totalitar continuă să raționeze conform clișeelor acestui sistem, mai ales că situația economică și socială din prezent alimentează aceste percepții. Sărăcia și mizeria sunt la ele acasă, aici, în Republica Moldova”, a spus comentatorul politic.

Referindu-se la două modele de despărțire de socialism, istoricul a vorbit despre exemplul URSS și al Chinei. „Modelul sovietic a condus la destrămarea URSS, care s-a produs după cum am văzut-o cu toții. Dar există și modelul chinez, care înseamnă adaptarea ideologiei socialiste la calapoadele economiei de piață, dar treptat și așa mai departe. Diferența este că modelul chinez a păstrat verticala autorității politice, care îi permite să mențină lucrurile într-un relativ echilibru, ca reformele economiei de piață să fie introduse gradual”.

Comentatorul politic consideră că elementul național, cu statut diferit în URSS și China, a condus la dinamitarea situației din întreg spațiul sovietic. Dânsul a relatat că în prezent la Institutul de istorie al Academiei se lucrează asupra unei sinteze unde se constată că la o anumită perioadă, „în Republica Moldova mișcarea de deșteptare națională a început să prevaleze asupra tuturor celorlalte elemente ale „perestroicăi”, devenind forța motrice a schimbării. Aceasta îmi întărește supoziția că elementul național a fost unul care a determinat, în linii mari, colapsul URSS”. În acest sens, istoricul crede că oricare societate care ignoră componenta națională riscă să intre în zona problemelor foarte mari, în stare să-i zădărnicească scopurile majore.

Cât privește eventualitatea restabilirii URSS, Anatol Țăranu a amintit de spusele devenite virale ale liderului de la Kremlin că acei care nu regretă căderea URSS n-au inimă, iar acei care vor restabilirea lui n-au cap. „Chiar dacă acum Vladimir Putin pare să facă încercarea de a restabili aceea ce a fost prin metode mai mult decât (obscure), în condițiile când în societate – mă refer la Republica Moldova - sentimentul identității naționale este bine axat, conjugat cu sentimentul demnității naționale, nu există niciun pericol pentru restabilirea Uniunii Sovieticeю Din păcate, deocamdată nu este cazul Republicii Moldova”, a conchis expertul.

Dezbaterea publică la tema: „30 de ani fără URSS: de ce a dispărut, de ce mai „trăiește?”, este ediția 216 din ciclul de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.