logo

Anatol Ţăranu: Şi Moldova, şi Ucraina, se confruntă cu o criză identitară


https://www.ipn.md/index.php/ro/anatol-taranu-si-moldova-si-ucraina-se-confrunta-cu-o-7978_1013194.html

Societăţile din Republica Moldova şi din Ucraina au o criză comună – cea identitară. Şi dacă în Republica Moldova criza identitară este mai mult sau mai puţin uniform împărţită în societate, atunci în Ucraina această criză este trasată geografic profund. Ucraina, ca şiMoldova, va putea trece peste toate problemele actuale după ce va depăşi criza identitară. Despre aceasta a vorbit preşedintele Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, la dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Anatol Ţăranu a specificat că Ucraina nu va putea să se dezvolte până când nu va răspunde clar la întrebarea fundamentală: este parte a ceea ce Kremlinul numeşte „Lumea rusească” sau, totuşi, Ucraina aparţine altei civilizaţii, înrudită, desigur, dar cu alte principii. Fără un răspuns la această întrebare este greu să înţelegi care este esenţa statalităţii ucrainene.

O altă problemă cu care se confruntă atât Ucraina, cât şi Moldova, este atitudinea faţă de trecut, în special, de trecutul sovietic comun. „Acum noi trebuie să decidem dacă recunoaştem că suntem continuare a acestui trecut sau că el a fost o mutaţie a căii normale de dezvoltare. Fără răspunsul la această întrebare nici Moldova, nici Ucraina, nu vor reuşi să se determine în plan civilizaţional”, a opinat Anatol Ţăranu.

Expertul spune că atunci când Ucraina a ales integrarea europeană în principiu a recunoscut că nu face parte din „Lumea rusească”. Iar această întrebare este actuală şi pentru Republica Moldova, mai ales în contextul dezbaterilor aprige privind ceea ce reprezintă data de 9 mai. „De modul cum vor reuşi ucrainenii şi cum vom reuşi noi, moldovenii, să găsim loc pentru această sărbătoare în sistemul de valori pe care îl construim, depinde identitatea noastră civilizaţională”, a subliniat preşedintele „Politicon.

Anatol Ţăranu a specificat că alegerea noului preşedinte ucrainean, Piotr Poroşenko, din primul tur, demonstrează că în societate majoritatea o deţin puterile care doresc stabilitate şi ca ţara să-şi confirme statalitatea. Cât ţine despre perspectivele de rezolvare a situaţiei din Ucraina, expertul consideră că ţara nu deţine toate resursele necesare pentru a găsi soluţii şi din această cauză are nevoie de susţinerea internaţională.

Expertul a mai spus că este nevoie de un model la nivel internaţional de depăşire a acestei situaţii, iar acest model ar fi interesant, la rândul său, pentru Republica Moldova care ar servi la rezolvarea conflictului transnistrean.

Dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională” este a 31-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova, şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.