logo

Anatol Țăranu: În criză regională actuală politica Chișinăului este de a nu irita Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/anatol-taranu-in-criza-regionala-actuala-politica-chisinaului-este-8004_1087357.html

Politica Republicii Moldova vis a vis de criza de la frontiera ruso-ucraineană poate fi formulată astfel: „Să facem tot posibilul ca să nu irităm Rusia”. „Există raționamente care vorbesc în favoarea acestei politici”, a menționat Anatol Țăranu, comentator politic, doctor în istorie, ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, în cadrul dezbaterii publice la IPN pe tema: „Ucraina ca scop final sau ca punct de pornire? Locul rezervat Moldovei”.

„Problema e că orice conflict se termină cu niște înțelegeri. Va veni timpul când toți se vor așeza la masa de negocieri pentru a soluționa acest mare conflict și este absolut evident că dacă se va ajunge la o soluție, se vor face și anumite partajări. Partajările necesită și anumite compromisuri. Fără compromisuri nu poți să faci o înțelegere politică”, a explicat Anatol Țăranu.

Ceea ce trebuie urmărit acum este de ce parte a compromisului va fi Republica Moldova sau de ce parte a partajărilor, a delimitărilor, care vor fi făcute. „E vorba de compromisuri pa care trebuie să le facă Occidentul și Federația Rusă”, a explicat analistul politic. Acum este evident că pentru Occident principalul element al ecuației este Ucraina. "Ucraina este punctul nevralgic al acestui conflict. Și în jurul Ucrainei se vor face marile jocuri și înțelegeri”, a notat Anatol Țăranu.

„Poziția Republicii Moldova, cel puțin sonor, (acum, n.r.) este foarte ambiguă. Chiar dacă la timpul respectiv poziția aceasta a fost formulată în favoarea Ucrainei – „Crimeea este teritoriu ucrainean” – și Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană”, a remarcat Anatol Țăranu. Analistul politic a evocat câteva dintre problemele care determină faptul ca vocea Republicii Moldova să nu fie atât de vocală în actuala criză ruso-ucraineană. „Problema gazului nu se va rezolva nici într-un fel. Rusia a demonstrat cum rezolvă problema gazului. În ceea ce privește gasterbaiterii, deocamdată încă nu s-a ajuns la momentul când Republica Moldova trebuie să fie presată la maximum”, a explicat Anatol Țăranu.

„Acum pentru Rusia scopul principal este Ucraina. Dar va veni timpul și se va ajunge și până la Republica Moldova. Pentru mine principala întrebare este: în ce formulă va veni Republica Moldova la masa de negocieri? Poziția noastră într-adevăr este slabă, noi nu dispunem de resurse. Iar în condițiile când noi nici nu avem o poziție tranșantă, ar putea să se întâmple că interesele noastre fundamentale vor fi pur și simplu neglijate și noi vom deveni parte a unui compromis, atunci când se vor face marile partajări. Acesta este pericolul major”, a specificat Anatol Țăranu.

În situația actuală nu există soluții bune pentru Republica Moldova. „Sunt soluții rele și mai puțin rele. Și noi va trebui să alegem din acest arsenal foarte redus și foarte neconvingător pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere eu aș prefera ca noi să avem o politică mult mai activă, o poziție mult mai activă în privința acestui conflict. Noi nu putem să nu vorbim despre pericolul care vine din partea unităților paramilitare și prezenței militare ruse în Transnistria. Acesta este un pericol care nemijlocit ar putea să fie activat în cadrul acestui conflict, în caz dacă operațiunile militare la scară largă vor fi puse pe rol”, a specificat Anatol Țăranu.

În opinia expertului, Republica Moldova ar putea veni cu inițiative de a lărgi operațiunea de pacificare din Republica Moldova pe seama altor actori internaționali, reieșind din faptul că regimul zonei de securitate, reglementat de acordul din 1992, în permanență este încălcat, în condițiile în care această zonă este controlată în mare parte de pacificatorii ruși și forțele paramilitare. „Este foarte puțin probabil că în aceste condiții putem să mizăm pe o realizare practică a acestei inițiative – de a lărgi pe seama altor actori internaționali misiunea de pacificare militară în Transnistria. Dar cel puțin o asemenea inițiativă ar putea să fie una care se va discuta la viitoarele negocieri în caz dacă se va ajunge la ele”, a concluzionat Anatol Țăranu.

Dezbaterea publică cu genericul „Ucraina ca scop final sau ca punct de pornire? Locul rezervat Moldovei” este ediția a 223-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” a IPN, organizată cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.