logo

Anatol Țăranu: Factorul politic poate fi adus în normă fie printr-o reformă de sus, fie printr-o revoluție de jos


https://www.ipn.md/index.php/ro/anatol-taranu-factorul-politic-poate-fi-adus-in-norma-fie-7978_1043174.html

Calitatea factorului politic din Republica Moldova poate fi adusă în normă fie printr-o reformă de sus, iar asta va dura și societatea încă mult timp va trăi în regimul încălcării legilor sau aplicării selective a legiii, fie va avea loc o revoluție cu rezultate imprevizibile. Este adevărat că societatea moldovenească este puțin pregătită pentru situații revoluționare. Declarația a fost făcută de expertul Anatol Țăranu în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Soluții legislative și politice, interne și externe pentru situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău”, ediția a 92-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertului, legislația actuală permite ca sistemul electoral să funcționeze în parametrii democratici și acest lucru s-a întâmplat pe parcursul a 25 de ani. El consideră că în Republica Moldova nu funcționează legile, ci voința politică, iar voința politică întotdeauna este condusă de interesul politic. „Problema este de a face ca legea să primeze asupra voinței politice în caz dacă acest lucru este posibil. În caz dacă nu este posibil, este nevoie de a găsi o soluție în armonizarea intereselor politice care ar permite voinței politice să funcționeze în parametrii în care garantează societății realizarea intereselor sale fundamentale, sau, cel puțin, în mare măsură și care până la urmă va duce la apariția situației când legea va prima asupra intereselor politice. Astăzi în Republica Moldova primează nu legea, dar voința politică”, a declarat Anatol Țăranu.

În opinia lui, sunt două posibilități de armonizare a intereselor politice: reforma de sus, efectuată de cei care conduc, însă dacă acest lucru nu se întâmplă, se va ajunge la revoluție, iar revoluția nu întotdeauna duce la soluționarea problemei.

Expertul este de părere că în situația creată de nevalidarea alegerilor locale din Chișinău există o componentă externă palpabilă care este deja aplicată. Uniunea Europeană a oprit finanțarea și în așa fel exercită o presiune asupra politicului moldovenesc în sensul găsirii unei soluții în cadrul legii. „Eu cred că factorul internațional a jucat un rol și atunci când a fost luată această decizie de invalidare a alegerilor, este adevărat că indirect. Invalidarea alegerilor a fost nimic altceva decât lupta pentru simpatiile factorului internațional față de un anumit actor politic din Republica Moldova”, a afirmat Anatol Țăranu. Potrivit lui, în fond, societatea moldovenească nu este pregătită să funcționeze în cadrul unei democrații veritabile și din cauza aceasta multe din soluțiile formulate în cadrul dezbaterilor  sunt inaplicapible din punct de vedere practic. „Oricât de bine va fi modernizată legislația, ea nu va avea niciun rezultat. Legea nu poate să prevadă toate situațiile din viața reală și atunci voința politică dintotdeauna va găsi posibilitatea de a ocoli legea și de a o interpreta în favoarea sa”, susține expertul.

Dezbaterea „Soluții legislative și politice, interne și externe pentru situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.