logo

Anatol Ţăranu: electoratul activ are viziuni conservatoare şi preferă partide de stânga


https://www.ipn.md/index.php/ro/anatol-taranu-electoratul-activ-are-viziuni-conservatoare-si-prefera-partide-7978_1029978.html

Tradiţional, oamenii în etate sunt mai disciplinaţi din punct de vedere electoral şi sunt prezenţi la urne într-o proporţie mai mare decât alte categorii de vârstă. În această situaţie, partidele de stânga au un uşor avantaj, pentru că la urne se prezintă masiv categoria de vârstă înclinată să voteze partide de stânga, a declarat pentru IPN Anatol Ţăranu, directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, nu există deprinderi democratice în mediul electoral din Republica Moldova, iar acest lucru periclitează foarte serios starea electorală a societăţii, din simplul motiv că electoratul este foarte receptiv la ceea ce se numeşte manipulare. „Lipsa acestei democraţii face ca votul să fie volatil. Prin aceasta se explică faptul că în Republica Moldova unele partide politice pe parcursul istoriei de 25 de ani au înregistrat rezultate notorii în plan electoral, ca mai apoi să dispară cu totul de pe scena politică”, a adăugat directorul „Politicon”.

Întrebat în ce măsură viziunile geopolitice ale votanţilor vor influenţa votul şi, respectiv, rezultatul alegerilor din 30 octombrie, Anatol Ţăranu a menţionat că alegerea geopolitică va fi una de bază, dacă nu chiar principala în actualul scrutin.

Despre cât de informaţi sunt alegătorii şi ce capacităţi au de a discerne din multitudinea de informaţii electorale, directorul „Politicon” a spus că piaţa mediatică din Republica Moldova a suferit în ultimul timp o schimbare în direcţie proastă. Există foarte multă informaţie manipulatoare, iar electorului îi este foarte greu să selecteze din această mare de informaţie. Alegătorul din Republica Moldova este informat unilateral pentru că nu are condiţiile necesare de a discerne obiectiv informaţia. Totodată, Anatol Ţăranu a subliniat că indiscutabil alegătorul de astăzi este vulnerabil în faţa practicilor de mituire electorală. Într-o ţară săracă electoratul va rămâne întotdeauna prada manipulărilor prin corupere electorală.

Potrivit directorului „Politicon”, principala trăsătură a electoratului din interiorul ţării este faptul că primeşte un mesaj deformat, preparat de către monopoliştii spaţiului mediatic. În ceea ce priveşte diaspora, situaţia este foarte diferită. Diaspora din ţările Occidentale este informată mult mai obiectiv, comparativ cu cea care se află în spaţiul mediatic al Rusiei şi care are parte de informaţie unilaterală categorică.

Anataol Ţăranu a adăugat că lupta principală se dă între reprezentanţii oligarhiei şi reprezenţii frontului anti-oligarhic. Tendinţele de vot de la ultimele alegeri se vor manifesta plenar dacă nu se va produce o schimbare de consolidare a frontului anti-oligarhic. Dacă va exista un singur candidat al frontului anti-oligarhic, tendinţe  vor fi diminuate.
---

Articolul face parte din rubrica IPN „Profilul alegătorului: cine votează preşedintele”.