Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) are tot sprijinul Partidului Unității Naționale (PUN) în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Asigurările au fost date de președintele interimar PUN, Anatol Șalaru, ex-ministrul al apărării, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit politicianului, în prezent, nu există alternativă actualei guvernări, decât preluarea puterii de către partide care servesc intereselor Rusiei în Republica Moldova, notează IPN.
Președintele interimar PUN, Anatol Șalaru, spune că prioritatea Guvernului Recean privind asigurarea disciplinei în instituțiile statului ar trebui să înceapă de la instituțiile importante, care asigură securitatea țării. Potrivit politicianului, majorarea salariilor angajaților trebuie asociată cu selecția lor riguroasă în baza criteriului meritocrației.
„Instituțiile statului nu pot fi consolidate doar prin mărirea salariilor. E vorba și de majorări de salarii, dar și de un control și o selecție riguroase. În instituțiile statului acum e o disciplină nemulțumitoare. După ce a plecat Plahotniuc, care i-a numit pe toți în funcții în baza criteriilor de partid, acești oameni au rămas derutați. Ei și-au făcut în instituții găștile lor, zonele lor de influență și devine foarte greu să străbați aceste zone. Avem exemplul reformei justiției. Sistemul opune rezistență reformei justiției. Și reforma este un eșec total. Fiindcă tot sistemul este împotrivă, autoritățile statului n-au mecanisme și experiență să facă reforma”, a spus ex-ministrul apărării.
Anatol Șalaru spune că în condițiile crizei de securitate și a elementelor războiului hibrid cu care se confruntă Republica Moldova, prioritățile guvernării trebuie resetate și actualizate conform noilor realități. Potrivit politicianului, pentru a face față crizelor, autoritățile de la Chișinău au nevoie de expertiză serioasă din exterior.
„În situația în care se află astăzi Republica Moldova, cu amenințări, pericole interne și externe, instituțiile statului trebuie să facă față acestor provocări. Aici nu e vorba de funcționarii din primării, ci de reprezentanții instituțiilor importante. Dacă instituțiile importante nu-și fac treaba, statul va eșua. El și așa este în pragul falimentului. Dacă actuala guvernare nu reușește să impună disciplină în instituțiile importante ale statului, nu va reuși. Pentru asta e nevoie de consilieri străini, dar consilieri care să cunoască specificul, nu specialiști în a face cafea. Războiul din ultimul an ne-a demonstrat că mulți europeni, experți, comisari europeni, europarlamentari, n-au cunoscut situația nici din Rusia, nici Ucraina, nici de la noi. Au avut o impresie greșită despre ce se întâmplă. Noi acum suntem în mijlocul unui război hibrid, de aceea avem nevoie de expertiză serioasă, nu de expertiza celor care se informează de pe Facebook și din presă despre situația din Republica Moldova”, a mai spus Anatol Șalaru.
Liderul PUN mai spune că formațiunea sa poate oferi necondiționat sprijin actualei guvernări. Potrivit lui Anatol Șalaru, în momente de criză, politicienii trebuie să pună în prim-plan interesele naționale și mai puțin cele de partid.
„Astăzi nu există alternativă guvernării. PUN din start a susținut PAS-ul și pe președintele Maia Sandu. Am criticat greșelile lor, dar noi nu punem condiții ca să fim atrași la guvernare. Ambițiile personale nu ar trebui puse în față. Dacă au nevoie de sprijinul oamenilor noștri, o facem necondiționat. Noi îi sprijinim fiindcă nu există altă alternativă. Alternativa e doar Rusia în Republica Moldova. De aceea, toate inițiativele PAS-ului menite să ne apropie de Uniunea Europeană, menite să facă Republica Moldova o țară mai liberă, au fost sprijinite”, a punctat fostul ministru al apărării.
Dezbaterea la tema „Capacitatea noului Guvern de a selecta prioritățile și de a le face față”, este ediția a 274-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.