logo

Anatol Petrencu: Rusia de astăzi nu este deloc atractivă


https://www.ipn.md/index.php/ro/anatol-petrencu-rusia-de-astazi-nu-este-deloc-atractiva-8004_1092369.html

Rusia de astăzi nu este atractivă pentru nimeni. A devenit un stat care răspândește teroare, un stat care nu respectă drepturile și liberările fundamentale ale omului. Este opinia președintelui Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Anatol Petrencu, și a fost expusă în timpul dezbaterii publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit istoricului, căderea Uniunii Sovietice a reprezentat primul pas spre libertate și democratizare făcut de fostelor republici sovietice, notează IPN.

Federația Rusă continua practicile totalitariste de ignorare a drepturilor omului și de promovare a unei singure opinii impuse de autoritățile oficiale. Este interzis pluralismul media, iar orice expunere a unor teze ce nu corespund retoricii guvernării te poate costa ani grei de pușcărie. Este tabloul Rusiei de astăzi, spune istoricul Anatol Petrencu.


„Suntem martorii restricționării drepturilor omului în Rusia, a libertății de exprimare, au fost închise toate posturile de televiziune de opoziție, opozanții lui Putin au fost lichidați. Rusia bombardează orașele ucrainene pentru a băga frica în oameni, pentru a demonstra că statul ucrainean nu este capabil să-și apere teritoriile. Rusia de astăzi nu este deloc atractivă. Drepturile omului sunt restricționate, termenele de condamnare sunt uriașe, de la 20 de ani în sus”, a spus doctorul habilitat în istorie, Anatol Petrencu.

Potrivit președintelui Asociației Istoricilor, Republica Moldova este un stat în care au fost depășite practicile totalitariste sovietice de restricționare a drepturilor omului. Republica Moldova oferă astăzi libertatea de exprimare ce lipsește cu desăvârșite în Rusia.

„Republica Moldova este un stat democratic în care se respectă libertățile fundamentale ale omului, nu suntem restricționați în ceea ce vorbim. În Rusia dacă numești război situația din Ucraina ești pedepsit, trebuie să-i spui operațiune militară specială. Nostalgicii după perioada sovietică ar putea fi doar niște foști nomenclaturiști. Lor le putem spune că nu există cale de întoarcere. Nomenclatura era într-un stat totalitar o castă care avea avantaje, magazine speciale, mașină la scară, călătorii în străinătate. Acum nu mai pot fi întoarse acele timpuri pentru că și în Rusia e capitalism la fel ca în celelalte state foste din URSS”, a spus Anatol Petrencu.

Nostalgicii după perioada sovietică ar trebui să afle mai multe despre modul în care a fost tratată populația băștinașă din Crimeea anexată de Rusia în 2014. Potrivit lui Anatol Petrencu, Rusia nu oferă prosperitate teritoriilor pe care le ocupă ilegal și este un antimodel de democrație.

„Oamenii simpli care sunt nostaligici după trecut, uitați-vă ce se întâmplă în Crimeea, noile autorități care reprezintă Federația Rusă, de fapt, au nedreptățit populația locală. Tătarii din Crimeea au fost nevoiți să fugă în Turcia, în Ucraina necontrolată de ruși, dar au fost nedreptățiși și rușii localnici. Dispariția Uniunii Sovietice a reprezentat un progres pentru statele din URSS pentru că au obținut libertate, și-au recăpătat independența și indentitatea națională ”, a mai spus istoricul.

Dezbaterea publică la tema: „Drepturile omului și libertățile fundamentale în URSS: mituri și realități”, ediția a 4-a din ciclul „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere” este organizată de Agenția de Presă IPN,  cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.