logo

Anastasia Primova: Suntem un popor unit, dar nu avem o viziune a țării


https://www.ipn.md/index.php/ro/anastasia-primova-suntem-un-popor-unit-dar-nu-avem-o-viziune-a-tarii-8004_1077909.html

"Suntem un popor unit și există o mulțime de dovezi pentru acest lucru. Faptul că mult mai multe mii de persoane au participat la al doilea tur al actualelor alegeri prezidențiale decât în al doilea tur al alegerilor din 2016 arată, de asemenea, că ne pasă". Această idee a fost exprimată de Anastasia Primova, specialist în comunicare și coordonator al Bloguvern.md, în cadrul unei dezbateri publice "Ce poate uni societatea moldovenească?" în cadrul agenției de știri IPN.

Expertul consideră că, pentru a ști unde să mergem, ar fi necesar să se efectueze din când în când un studiu național al valorilor, cum se face în multe țări ale lumii. Cunoașterea a ceea ce îi îngrijorează pe oameni, a modului în care prioritățile lor se schimbă, ar permite autorităților să își concentreze eforturile, inclusiv societatea civilă, pentru a rezolva o varietate de probleme și provocări specifice.

Chiar dacă există o percepție că din miile de ONG-uri înregistrate, doar o mică parte dintre ele lucrează cu adevărat în beneficiul societății, societatea civilă este o mare forță. Dacă s-ar forma o unitate coordonatoare sub președintele ales, ar fi un lucru bun. "Oamenii vor urma de bunăvoie o persoană care va oferi o idee bună", a spus Anastasia Primova. Ea a dat un exemplu de modul în care în prima fază a epidemiei, un activist civic, Ana Racu a fost capabilă să lanseze o mișcare reală pentru a strânge fonduri pentru a ajuta medicii noștri. Dar acest exemplu nu a fost dezvoltat. Dacă grupuri de activiști s-ar forma în timp util pentru a explica - pe străzi, în locuri publice - importanța purtării măștilor, a altor reguli anti-pandemice, poate că starea actuală a sănătății publice ar fi diferită, crede activistul.

Dezbaterea publică „Cum putem consolida societatea moldovenească?”a avut loc în cadrul proiectului " Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană, prin comunicare ". Agenția de știri IPN organizează dezbateri publice cu sprijinul Fundației Hanns Seidel.