Analist rus cântăreşte şansele Moldovei de a ieşi din criza politică
https://www.ipn.md/index.php/ro/analist-rus-cantareste-sansele-moldovei-de-a-iesi-din-criza-politica-7965_977023.html
„Criza politică din R. Moldova intră într-o nouă fază şi practic nu a mai rămas nicio speranţă de soluţionare”, declară pentru publicaţia „Izvestia”, preluată de Info-Prim Neo, Vitali Ivanov, directorul Institutului de Politică şi Drept din Moscova.
„După cum am prognozat, reprezentativitatea comuniştilor s-a redus până la 48 de deputaţi: ei înşişi sunt de vină că au decis să se joace cu democraţia. Ceilalţi 53 reprezintă patru formaţiuni de opoziţie, care vor trebui să formeze o coaliţie. Şi comuniştii trebuie neapărat să intre în ea. Opoziţia ar putea, probabil, prin promisiuni sau cu mită, să atragă de partea sa unu-doi-trei „roşii”, dar să „cumpere” 8 comunişti nu este real”, spune analistul.
„Chiar dacă şi vor fi aleşi preşedintele şi spicherul, vor fi desemnaţi primul-ministru şi guvernul, în această ţară stabilitatea nu se va instala”, spune Vitali Ivanov. „În condiţiile în care comuniştii au devenit vulnerabili, iar opoziţia a acumulat insuficiente forţe, nicio combinaţie, nicio înţelegere nu vor fi lipsite de controverse. Exemplul Ucrainei este mai mult decât elocvent”.
Cu referire la Rusia şi interesele sale, Ivanov consideră că „ceea ce se întâmplă în RM îi este convenabil”. „Voronin niciodată nu ne-a fost nici prieten, nici aliat. În 2005, el a anunţat direcţia spre vest, spre Europa. Oponenţii săi sunt şi mai răi şi mai pro-occidentali, dar în situaţia în care niciun partid nu deţine „pachetul de control”, apar posibilităţi suplimentare pentru intrigi pro-ruse”, scrie Vitali Ivanov. Directorul Institutului de Politică şi Drept de la Moscova adaugă: „E clar că, fiind ocupată cu certuri interne, puterea moldovenească înnoită nu va putea să elaboreze o poziţie consecventă faţă de Transnistria. Şi asta este şi mai bine”.