logo

Ana Mihailevschi: Născută în Moldova, în ANUL MEU 2017 am reînviat în SUA


https://www.ipn.md/index.php/ro/ana-mihailevschi-nascuta-in-moldova-in-anul-meu-2017-am-reinviat-in-sua-7978_1039128.html

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. În acest context, Agenția de presă IPN și-a propus să afle cum a fost anul 2017 pentru moldovenii din țară și de peste hotare. Dacă a fost anul în care au decis să-și creeze viitorul acasă sau și-au întărit convingerea să plece? Dacă a fost anul în care au lansat o facere sau au închis una? Sau poate au trăit ceva cu totul deosebit? Astăzi aflăm cum a fost anul 2017 pentru profesoara de matematică Ana Mihailevschi, ex-redactor al Ziarului „Adevărul de Ștefan Vodă”, emigrată cu familia în SUA.
---


„Anul 2017 – anul Cocoșului de Foc în calendarul chinezesc și anul în care m-am născut cu aproape jumătate de secol în urmă. Născută în Moldova, în 2017 parcă am reînviat în SUA”, susține Ana Mihailevschi, care a emigrat cu familia în Statele Unite ale Americii de aproape doi ani și jumătate. Aceasta a spus că nu s-a gândit niciodată la emigrare, cu toate că mulți dintre prieteni s-au stabilit cu traiul în diferite colțuri ale lumii. Decizia de a emigra nu a fost deloc ușoară, având mai mult de 40 de ani trăiți pe meleagurile natale.

„Am construit o casă, am altoit o gradină de pomi și vie, am crescut doi copii și ne-am dedicat unei meserii cu suflet. Făcând acest pas spre emigrare, am încercat să păstrăm capul rece, picioarele pe pământ, să calculăm toate avantajele și dezavantajele. Înțelegând că trebuie să luăm totul de la zero, să croim și să găsim un drum nou. Astfel, cu o mie de cuvinte englezești învățate, o mie de dolari în buzunar, cu soțul și fiul (17 ani), stând în avion mă tulburau gândurile despre noua viață ce ne așteaptă”, a mai spus Ana Mihailevschi.

New York-ul i-a amintit de Brașov, cu case din cărămidă roșie, aceeași copaci, flori, de parcă nici nu era la zece mii de kilometri de casă. În primul an a fost complicat. „A trebuit din nou să învățăm a vorbi, a păși și interacționa cu noua lume. Ne-a luat ceva timp până am găsit un loc de trai și un job stabil. Datorită prietenilor care ne-au oferit gazdă și suport informativ, nu am simțit grija emigrării în prima perioadă. New York-ul, cu 10 000 000 de oameni, pare totuși un oraș liniștit, cu un ritm mediu de mișcare, unde fiecare cu răbdare își așteaptă rândul fie la casă, la autobus ori metrou, ceea ce a fost izbitor pentru noi. Adevăratul puls al orașului l-am simțit în momentul căutării ofertelor de lucru pe internet, unde anunțul abia apărut avea mii de vizualizări. Atunci mi-am dat seama că New York-ul e treaz non-stop. În așa fel a început acomodarea”, își amintește profesoara din Ștefan-Vodă. Greutățile unesc și întăresc mai mult ca orice.

Când există răbdare și voință, grijile se diminuează, apare armonia și stabilitatea. E un lucru pe care protagonista noastă în atribuie și familiei sale. Anul 2017 a fost anul în care familia a început să culeagă roadele eforturilor și insistențelor depuse din momentul în care au ajuns în SUA. „Cunoașterea de sine, încrederea în puterile proprii, speranța în ziua de mâine, munca asiduă zi de zi au prins un contur de stabilitate și de convingere că mergem pe drumul corect. În acest drum am întâlnit oameni cu diferite culturi și viziuni, dar toți cu inimă mare și suflet nemărginit. De la fiecare am învățat câte ceva. Dar cea mai mare parte de fericire am simțit- o în familie, care este întotdeauna alături”, a menționat Ana Mihailevschi.

Despre America spune că este o țară cu mute oportunități, cu un sistem bine determinat. Legea este în capul mesei, indiferent de statutul pe care îl deții, de religie sau rasă. „În opinia mea, acesta este cel mai important criteriu pentru libertatea unui om. Anume în astfel de condiții fiecare își poate crea și trăi o viață, unde nu sunt prejudecăți, umilință ori harță psihologică. Mă bucur că am șansa să ofer copiilor mei posibilitatea de a cunoaște o altă cultură, alt mod de gândire și oportunitatea de a-și crea propriul viitor. Mulțumesc Alinei Marin pentru provocarea pe care mi-a făcut-o. Astfel am putut să-mi revizuiesc drumul nostru parcurs în doi ani aici. Sărbători fericite! Cu sincere felicitări - Familia Mihailevschi! Brooklyn, New York”.

Alina Marin, IPN


Olga Ursu: ANUL MEU 2017 a fost primul an în calitate de emigrant
Iulian Ciocan: ANUL MEU 2017 a fost cu realizări în sfera jurnalismului și literaturii
Vitalie Vovc: Per ansamblu, ANUL MEU 2017 a fost foarte bun
Petru Hadârcă: Fiecare zi și fiecare oră din ANUL MEU 2017 au fost trăite prin teatru