Amnesty International reclamă restricţionarea libertăţii de expresie în R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/amnesty-international-reclama-restrictionarea-libertatii-de-expresie-in-r-moldov-7965_959482.html
Restricţionarea libertăţii de expresie este una din principalele acţiuni care au condus în anul 2005 la încălcarea drepturilor omului în R. Moldova, concluzionează experţii organizaţiei Amnesty International Moldova (AIM) în raportul anual 2006, prezentat la Chişinău marţi, 23 mai.
Potrivit directorului executiv al AIM, Evgheni Goloşceapov, în lista încălcărilor drepturilor omului este inclusă tortura şi maltratarea de către poliţie a deţinuţilor, persecutarea politicienilor din opoziţie, traficul de persoane pentru exploatare forţată, inclusiv cu caracter sexual.
La capitolul libertatea de exprimare se menţionează că ameninţarea cu amenzi considerabile pentru „pagubă morală” sau „insultarea onoarei şi demnităţii” persoanei, potrivit art. 16 din Codul Civil, a fost folosită în cazurile de defăimare deschise contra jurnaliştilor şi mass media pentru publicarea criticilor despre politicieni şi alte oficialităţi. Raportul AIM menţionează expres exemplul preşedintelui PPCD şi vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Roşca, care a acţionat în judecată, în baza acestui articol, ziarele „Timpul de dimineaţă” şi „Jurnal de Chişinău”, cerându-le despăgubiri în sumă de 50 mii şi 62 mii euro respectiv.
Raportul AIM mai reclamă lipsa unor evoluţii pozitive în regiunea transnistreană, unde cetăţenii Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc continuă să se afle în detenţie, în pofida hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului care nu a recunoscut condamnarea lor.
Totodată, AIM menţionează că, în pofida creşterii numărului condamnărilor pentru traficul de fiinţe umane, raportat de R. Moldova, protecţia victimelor traficului rămâne neadecvată, iar guvernul nu a implementat Legea cu privire la protecţia martorilor.
Experţii AIM fac referire la rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în care R. Moldova este chemată să continue reforma organelor de drept şi să îmbunătăţească considerabil condiţiile de detenţie, precum şi să investigheze multiplele cazuri iniţiate împotriva liderilor din opoziţie. Totodată, este salutată iniţierea procedurii de abolire definitivă la nivel legislativ a pedepsei cu moartea, chiar dacă aceasta nu a fost aplicată de RM.
În „Raportul anual Amnesty International 2006”, prezentat în zeci de ţări ale lumii, este elucidată situaţia în domeniul drepturilor omului din 150 de ţări ale lumii, pentru perioada ianuarie–decembrie 2005, şi problemele care trezesc îngrijorări.
AI este o organizaţie apolitică independentă, care pledează pentru apărarea şi conştientizarea drepturilor fundamentale ale omului formulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. A fost fondată în anul 1961 în Marea Britanie şi are la moment 1.800.000 de membri în 150 de ţări şi teritorii ale lumii.