AMN propune un plan anticriză
https://www.ipn.md/index.php/ro/amn-propune-un-plan-anticriza-7965_974243.html
Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) propune un plan pentru depăşirea consecinţelor crizei mondiale asupra economiei naţionale. Planul a fost prezentat joi, 26 februarie, în cadrul unei mese rotunde, unde reprezentanţi AMN au discutat amploarea şi prognozele consecinţelor crizei finaciar-economice, transmite Info-Prim Neo.
„Miopia şi incompetenţa actualei guvernări nu îi permite să recunoască acest lucru, dar spre regret, criza economică mondială a afectat foarte mult R. Moldova”, a declarat preşedintele AMN, Serafim Urecheanu.
Liderul AMN susţine că efectele crizei vor fi dezastruoase pentru Moldova. „Ceea ce se întâmplă numai în sistemul financiar-bancar, controlat de guvernare, ne poate aduce în faţa unei catastrofe de proporţii în viitorul cel mai apropiat. Este de ajuns de spus că leul moldovenesc nu are nici o acoperire, nici aur, nici alte metale preţioase. Săptămâna trecută au fost vândute 20% din rezervele valutare ale R. Moldova, adică unica acoperire a leului moldovenesc”, a spus Urecheanu. Preşedintele AMN constată că instituţiile bancare practic au stopat creditarea agenţilor economici, transferurile de peste hotare s-au redus substanţial, construcţiile sunt oprite, consumul de bunuri s-a redus dramatic, sunt în continuă scădere exporturile.
Deputatul AMN, Valeriu Cosarciuc, preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industria alimentară, a menţionat că efectele crizei se resimt şi în agricultură, industria prelucrătoare, construcţii, sistemul financiar-bugetar. „în R. Moldova sunt toate caracteristicile unei crize adânci în economie”, a spus Cosarciuc.
AMN promite că va implementa mai multe măsuri pentru diminuarea impactului recesiunii. Printre acestea se numără majorarea plafonului de garantare pe deponent persoană fizică la echivalentul în lei al 20 mii euro, înfiinţarea unui fond naţional de garantare pentru creditele acordate IMM-urilor, instituirea cotei unice de 7% la impozitul pe venit persoanelor fizice. AMN vede o soluţie şi în iniţierea lucrărilor publice de anvergură în infrastructură cu preponderenţă a proiectelor ce ţin de conservarea energiei, repararea obiectelor de menire social-culturală şi sănătate, apeducte, canalizare, drumuri. AMN consideră că acest lucru va permite reangajarea muncitorilor din construcţii şi industrie, dar a celor întorşi de peste hotare din cauza crizei. De asemenea, AMN consideră necesar ca statul să procure prin licitaţie excesul de spaţii locative pentru a le vinde în rate pe termen lung categoriilor social-vulnerabile.
AMN mai propune renegocierea preţurilor şi tarifelor la gaze şi electricitate în baza preţurilor de pe pieţele internaţionale; creşterea achiziţiilor publice, în mod special de la IMM-uri şi gospodării ţărăneşti care întâmpină dificultăţi în vinderea exceselor de produse; substituirea produselor de import cu cele autohtone; dezvoltarea ramurii de prelucrare a deşeurilor menajere, agricole şi industriale.