AMN: Memoradumul privind depăşirea crizei energetice din Chişinău ascunde o schemă mare de corupţie
https://www.ipn.md/index.php/ro/amn-memoradumul-privind-depasirea-crizei-energetice-din-chisinau-ascunde-o-7966_972563.html
„Memoradumul privind depăşirea crizei energetice din municipiul Chişinău” reprezintă un caz deosebit de grav care ascunde o schemă mare de corupţie. O declaraţie în acest sens a făcută joi, 13 noiembrie, în plenul Parlamentului, de către deputatul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Gheorghe Susarenco, transmite Info-Prim Neo.
„Este evident că îngheţarea locuitorilor capitalei a fost o acţiune de şantaj menită să justifice o schemă de mare corupţie prin care clientela comunistă să pună mâna pe toate pământurile oraşului. AMN consideră că în spatele acestei scheme se află clanul Voronin”, a declarat Susarenco.
Deputatul a cerut în numele fracţiunii ca Ministerul Administraţiei Publice Locale să se pronunţe pe marginea legalităţii documentului convenit de către secretarul Partidului Social Democrat (PSD) Eduard Muşuc, în numele Consiliului municipal Chişinău, cu SA „Termocom” şi „Moldova-Gaz”. Susarenco a cerut să fie invitat în Parlament ministrul administraţiei pulbice locale, Valentin Guznac, să explice dacă o autoritate publică locală are drept să gajeze toate resursele sale funciare într-un angajament făcut cu agenţii economici.
Liderul PSD, Dumitru Braghiş, a declarat că susţine propunerea AMN de a invita ministrul. „Poate măcar aşa şi colegii din AMN vor înţelege că primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a demonstrat incapacitate şi incompetenţă într-o problemă foarte importantă, nu a pregătit Chişinăul pentru sezonul rece şi atunci CMC a fost nevoit să purceadă la nişte acţiuni extraordinare pentru a scoate situaţia din impas”.
Propunerea de a-l invita pe Valentin Guznac a fost respinsă de majoritatea parlamentară.
Marţi, 11 noiembrie, CMC, SA „Termocom” şi SA „Moldovagaz” au convenit un memorandum pentru depăşirea crizei, aprobat în aceeaşi zi de CMC. Memorandumul prevede aprobarea unui tarif la termificare de 740 lei/Gcal. Din aceştia, populaţia urmează să achite 540 lei pentru o gigacalorie, restul fiind acoperiţi din bugetul municipal. Municipalitatea trebuie să achite datoriile de 148 mln lei pe care le are la moment şi alte 60 mln care se vor acumula până la sfârşitul anului. 70 mln dintre aceştia urmează să fie acordaţi de către Guvern sub formă de împrumut rambursabil până la sfârşitul anului. Restul banilor, a asigurat preşedintele CMC, Eduard Muşuc, care a reprezentat municipalitatea la negocieri cu autorităţile centrale, vor fi acumulaţi din contul vânzării a 35 ha de pământ din proprietatea administraţiei locale.