AMN acuză conducerea comunistă de înrăutăţirea situaţiei drepturilor omului în R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/amn-acuza-conducerea-comunista-de-inrautatirea-situatiei-drepturilor-omului-in-r-7965_962566.html
Alianţa „Moldova Noastră” consideră că vina pentru înrăutăţirea situaţiei drepturilor omului în R. Moldova revine conducerii comuniste Este o apreciere bazată pe rapoartele organizaţiilor naţionale şi internaţionale, care se reflectă şi în cea mai îndelungată monitorizare efectuată de Consiliul Europei asupra unei ţări-membre, a declarat deputatul AMN Leonid Bujor în şedinţa Parlamentului.
Potrivit declaraţiei fracţiunii, unul dintre efectele, dar şi instrumentele cele mai urâte ale actualei guvernări este divizarea cetăţenilor republicii în „ai săi şi ceilalţi”. Acest fapt încalcă flagrant primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care stipulează că „toţi oamenii se nasc liberi şi egali în demnitate şi în drepturi”. Este ignorat şi art. 14 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care arată că drepturile şi libertăţile „trebuie să fie asigurate fără vreo deosebire, inclusiv întemeiată pe opinii politice sau orice alte opinii”. Potrivit AMN, în Moldova, însă, există nenumărate cazuri de abordare diferenţiată aplicată cetăţenilor simpli, partidelor şi liderilor politici, aleşilor locali şi chiar localităţilor, agenţilor economici, sindicatelor, instituţiilor de presă, uniunilor de creaţie şi societăţii civile, în general.
Potrivit sursei citate, cei care refuză să-i servească pe comunişti, să le plătească bir, să le cedeze afacerile, cei care formează Opoziţia actualei Puteri sunt eliberaţi din funcţii, li se fabrică dosare, sunt marginalizaţi şi hărţuiţi pe orice căi. „Cu cât ne apropiem mai mult de alegerile locale din 2007, cu atât mai deschis conducerea actuală promovează coruperea politică”, a mai declarat deputatul.
Până acum, 42 dintre cei care suferă pe nedrept au reuşit să-şi obţină dreptatea la CEDO, care primeşte noi şi noi sesizări din Moldova.
Fracţiunea AMN a atras atenţia şi asupra cazurilor permanente de încălcare a libertăţii presei şi, în general, a drepturilor la informare corectă şi la exprimarea liberă a opiniilor în RM. Singurele mijloace de presă avantajate sunt cele care servesc Puterea.
Chiar în aceste zile au loc noi evenimente îngrijorătoare în domeniul audiovizual, care ilustrează politica actualei conduceri de suprimare a pluralismului şi a diversităţii mass media. Este vorba despre tentativa coaliţiei roş-oranj de a trece de sub control public sub cel politic şi privat posturile „Antena „C” şi „Euro TV Chişinău”, model verificat în cazul fostelor publicaţii ale Guvernului „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”. Operaţiunea de împărţire a mass mediei municipale s-a lansat în forţă după ce noua componenţă a CCA a fost promovată pe criterii politice. În paralel, a început selectarea noii conduceri pentru Compania „Teleradio-Moldova”, fără criterii şi transparenţă. Aceste antireforme vor limita la maxim drepturile cetăţenilor la informare pluralistă şi la opinie, susţine AMN.
La 10 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – se împlinesc 57 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Ca membru al Consiliului Europei, R. Moldova s-a angajat să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. „Avem obligaţia de a face mai mult decât să proclamăm aceste principii fundamentale – trebuie să le aplicăm”, se mai spune în declaraţia AMN, citată de Info-Prim Neo.