logo

Amenzi de până la o sută de mii de lei pentru radiodifuzorii ce admit dezinformări


https://www.ipn.md/index.php/ro/amenzi-de-pana-la-o-suta-de-mii-de-7965_1089033.html

Furnizorii de servicii media care vor difuza conținuturi calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual riscă amenzi de până la o sută de mii de lei. În cazul în care această încălcare va fi admisă repetat, acestui furnizor îi va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă. Totodată, site-urile care vor admite dezinformări și falsuri vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate. Prevederile se conțin în proiectul de lege discutat aproape trei ore în plen și care a fost votat în prima lectură după pauza anunțată în momentul în care deputații Blocului Comuniștilor șo Socialiștilor au blocat tribuna legislativului, transmite IPN.

Autorii proiectului, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, susțin că dezinformarea și informațiile false în continuare reprezintă o provocare pentru securitatea informațională a țării. Proiectul prevede atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate. SIS va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

Furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi obligați, la indicația executorie a SIS, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare sau informații false.

Persoanele fizice și juridice care dețin pagini web sunt obligate să plaseze informații de contact la loc vizibil. În lipsa lor, paginile vor putea fi blocate.

În cadrul dezbaterilor, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că scopul acestui proiect este instituirea cenzurii și „punerea pumnului în gura presei incomode și neloiale guvernării”.

„Nu mai încape îndoială că guvernarea este hotărâtă să-și consolideze controlul politic asupra justiției și să reducă la tăcere mass-media critică”, a declarat deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu, până fracțiunea să părăsească ședința.

Deputatul BCS, Constantin Starîș, a declarat că guvernarea, după cum îi este caracteristic, își asumă să decidă ce este adevăr și ce este dezinformare. În momentul în care o guvernare, chiar și cea aleasă în mod democratic, începe să considere doar poziția sa corectă, se transformă imediat în dictatură, a adăugat parlamentarul.

După aproape trei ore de dezbateri, seputații comuniști și socialiști au blocat tribuna Parlamentului. Șeful legislativului, Igor Grosu, a anunțat o pauză. La întoarcerea în sală, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a menționat în luarea sa de cuvânt că scopul acestui proiect nu este de a interzice ceva, ci de a proteja cetățenii, societatea și statul. „Scopul este de a proteja demnitatea umană și gândirea critică în societatea noastră. Scopul este de a proteja buna înțelegere în societatea noastră și pacea în Republica Moldova. Noi nu putem și nu avem dreptul să permitem ca dezinformarea și propaganda de război, această armă de exterminare în masă a creierelor, să fie aplicată și împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus Oazu Nantoi.

Majoritatea parlamentară a votat inițiativa legislativă în prima lectură.