La trei ani de la izbucnirea conflictului armat din Ucraina, ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, Valeriu Chiveri, a declarat că ultimele evoluții internaționale conturează o perspectivă de pace. Potrivit acestuia, conducerea Ucrainei și poporul ucrainean își doresc o pace echitabilă și garanții de securitate care să prevină declanșarea unui nou conflict militar, transmite IPN.
„Rachetele și dronele continuă să lovească obiective civile, practic, în fiecare zi. În privința stării de spirit, trebuie să recunoaștem că trei ani de război nu puteau trece fără a avea un efect asupra societății ucrainene. Există o oboseală generată de acest război și o dorință tot mai mare de pace”, a spus ambasadorul Valeriu Chiveri în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.
Diplomatul a menționat că, în Ucraina, activitatea economică și educațională continuă, în pofida situației dificile.
„În general, aici funcționează întreprinderile, școlile, grădinițele, dar doar în cazul în care sunt asigurate cu adăposturi. Chiar și noi la ambasadă avem un adăpost și-l folosim atunci când sună alarmele. De la începutul războiului, la Kiev, alarmele au sunat de 1600 de ori, iar în raza orașului au avut loc în jur de 300 de explozii”, a mai spus Valeriu Chiveri.
Potrivit ambasadorului, în condițiile discuțiilor internaționale despre pace, speranțele poporului ucrainean cresc. Totuși, Chiveri a specificat că ucrainenii își doresc o pace justă și garanția că Rusia nu va ataca din nou, după ce își va reface forțele.
„Ultimele evoluții conturează o perspectivă de pace. Care va fi ea este greu de prezis. Un lucru este clar, principiul: despre Ucraina, doar cu Ucraina, este unul logic. Este un principiu promovat și de conducerea Ucrainei, dar și de societatea ucraineană. Se vrea o pace echitabilă și garanții de securitate care ar exclude un conflict militar pe viitor”, a precizat ambasadorul Republicii Moldova la Kiev.
Astăzi s-au împlinit trei ani de la invazia Federației Ruse asupra Ucrainei. Potrivit datelor oficiale prezentate de UNHCR, de la declanșarea războiului, 3,7 milioane de ucraineni s-au mutat în interiorul țării, iar 6,9 milioane – în străinătate. Dintre care cei mai mulți sunt în Rusia, Germania și Polonia. Datele UNHCR mai arată că 2 milioane de case au fost distruse, ceea ce înseamnă 10% din fondul locativ al Ucrainei.