logo

Ambasadorul Lituaniei: În procesul de integrare europeană e nevoie de o societate unită


https://www.ipn.md/index.php/ro/ambasadorul-lituaniei-in-procesul-de-integrare-europeana-e-nevoie-de-7978_1027558.html

În procesul de integrare europeană a Republicii Moldova totul este în mâinile cetăţenilor şi ale statului. De asemenea, pentru a parcurge calea integrării europene este nevoie de o societate unită. De această părere este ambasadorul Lituaniei la Chişinău, Rimantas Latakas. În cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, ambasadorul a relatat și despre experienţa de integrare europeană a Lituaniei.

Diplomatul a declarat că în procesul de integrare europeană totul depinde de cetăţenii Republicii Moldova. Potrivit lui Rimantas Latakas aşa s-a întâmplat şi în ţara sa, când lituanienii au înţeles că nimeni în afară de ei nu va face ceva pentru ca Lituania să devină membră a Uniunii Europene.

„Noi înţelegeam că dacă avem un stat spre care am tins, un stat pe care nu l-am uitat cât am fost în Uniunea Sovietică, atunci tot noi trebuie să purtăm responsabilitate pentru această ţară”, a precizat Rimantas Latakas.

De asemenea, ambasadorul a relatat că în Lituania, în 1995, între partide a fost semnată o înţelegere cu privire la politica externă, prin care se prevedea că ţara se orientează spre UE şi NATO. Această înţelegere a contribuit ca deja în anul 2004 Lituania să intre în familia statelor UE.

Rimantas Latakas a subliniat că toţi oamenii au muncit în procesul de integrare europeană, pentru că întregul popor a fost de acord că direcţia pe care trebuia să o urmeze Lituania era Uniunea Europeană. Ambasadorul a spus că, potrivit sondajelor, lituanienii şi astăzi sunt cei mai proeuropeni dintre cetăţenii UE.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie” este ediţia a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.