logo

Ambasadori din UE despre posibilităţile acordurilor de asociere


https://www.ipn.md/index.php/ro/ambasadori-din-ue-despre-posibilitatile-acordurilor-de-asociere-7978_1016076.html

Acordul de Asociere cu UE va aduce Republicii Moldova beneficii doar dacă vor fi implementate reforme şi se va tine cont de recomandările UE. Declaraţii în acest sens au fost lansate de către doi ambasadori din UE în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, avertizează că prevederile acordurilor vor rămâne nerealizate, dacă Guvernul de la Chişinău nu va face ordine pe plan intern. „Noi vrem să vedem cum ţara voastră se dezvoltă. Acordul de asociere oferă aceste posibilităţi. Acest acord conţine mai multe prevederi care vor ajuta Republica Moldova să devină concurentă pe piaţă. Astfel, preţurile vor scădea, produsele şi serviciile vor fi accesibile. De aceea, trebuie să vă concentraţi pe acordul existent. Totodată, să ţineţi cont că este necesar de a vă soluţiona problemele din justiţie, să eradicaţi corupţia, dacă doriţi ca Acordul de asociere să vă aducă beneficii”, a punctat diplomatul.

Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Robert Kirnag, a oferit drept exemplu experienţa prin care a trecut ţara sa. „Slovacia a avut nevoie de reforme, care au fost foarte dureroase. Dar am mers înainte şi am reuşit să ridicăm economia ţării. Au fost şi din acei care au suportat pierderi pentru că nu au reuşit la timp să se acomodeze noilor condiţii. Nu este exclus că la fel se va întâmpla şi la voi şi trebuie să înţelegeţi că reformele cer şi jertfe. Dar a fost o investiţie bună, oamenii au avut rezultatele pe care le-au aşteptat. Ca să aveţi şi voi rezultate, trebuie să faceţi reforme, chiar cu preţul unor jertfe”, a declarat  Kirnag.

Preşedintele Asociaţiei micilor producători de vinuri, Ion Luca, a declarat că asociaţia pe care o reprezintă susţine Acordul de Asociere cu UE şi că producătorii de vinuri vor face tot posibilul pentru a se conforma condiţiilor impuse de piaţa UE. „Ne-am propus scopul de a lucra cu parteneri stabili, să stabilim relaţii de lungă durată cu ţările din UE pentru a deveni cunoscuţi pe piaţa europeană. Embargoul rusesc, deşi a fost o lovitură, are şi latura sa pozitivă, deoarece ne-a impulsionat să depăşim nişte limite, să mergem mai departe, să vedem nişte greşeli şi să le corectăm”, a conchis Luca.