logo

Ambasada Turciei transmite un mesaj în preajma zilei de 24 aprilie


https://www.ipn.md/index.php/ro/ambasada-turciei-transmite-un-mesaj-in-preajma-zilei-de-24-aprilie-7965_1019720.html

Deportările din timpul primului război mondial, în care şi-au pierdut viaţa milioane de reprezentanţi ai diferite religii şi naţionalităţi, nu ar trebui să reprezinte un obstacol în relaţiile umane. Mesajul este transmis de Ambasada Turciei în Republica Moldova într-un comunicat de presă emis în ajunul zilei în care armenii din lumea întreagă comemorează centenarul genocidului armean comis de Imperiul Otoman, transmite IPN.

„Pentru armenii de pretutindeni data de 24 aprilie are o semnificaţie specială, pe care noi o tratăm cu respect. Conştiinţa şi atitudinea umană ne fac să înţelegem toată durerea trăită în această perioadă, necondiţionată din punct de vedere religios şi etnic. Datoria umană este de a înţelege şi împărţi această durere, prin care au trecut atunci toţi cetăţenii Imperiului Otoman, inclusiv armenii”, se menţionează în comunicat.

Misiunea diplomatică subliniază că ultimii ani de existenţă a Imperiului Otoman au reprezentat o perioadă dificilă, plină de durere, pentru milioanele de cetăţeni ai imperiului, reprezentanţi ai diferitor naţionalităţi: turci, kurzi, arabi, armeni. „O condiţie esenţială pentru depăşirea ostilităţii, care a făcut prizonieră relaţia noastră, este distrugerea tabuurilor prin dezvoltarea dialogului dintre turci şi armeni. Aceasta este singura cale, care vă permite de a lăsa durerea în trecut, ce a fost rezultatul politicii inumane de deplasare forţată, declarată în condiţii de război”, se mai spune în comunicat.

Turcia a propus instituirea unui comitet mixt pentru organizarea unei cercetări ştiinţifice a evenimentelor care au avut loc în 1915, notează ambasada, precizându-se că toate arhivele din Turcia sunt deschise pentru a fi utilizate de către cercetători.

Pe data de 24 aprilie armenii din toată lumea comemorează 100 de ani de la evenimentele legate de deportarea şi masacrarea armenilor de către guvernul junilor turci între anii 1915-1916. Potrivit comunităţii armene din Moldova, în urma genocidului armean şi-au pierdut viaţa aproape 2 milioane de armeni.