logo

Ambasada Rusiei în Moldova va avea 10 funcții diplomatice și 15 angajați tehnico-administrativi


https://www.ipn.md/index.php/ro/ambasada-rusiei-in-moldova-va-avea-10-functii-diplomatice-7965_1098462.html

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova va avea 10 funcții diplomatice și 15 angajați tehnico-administrativi. Decizia va fi pusă în aplicare până la 15 august anul curent. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a menționat că această măsură vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situației interne din țară, transmite IPN.

Conform deciziei, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. Decizia de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țară cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă este adoptată în corespundere cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961. Aceasta stipulează că „în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauzăˮ, a explicat MAEIE.

Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a opiniat în debutul ședinței de astăzi a Guvernului că timp de mai mulți ani, chiar decenii, Moldova a fost ținta mai multor tipuri de activități din partea Federației Ruse și politici destul de ostile, o seamă din ele erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe unde a fost informat despre decizia autorităților moldovenești. Potrivit diplomatului, decizia poate și era așteptată, dar partea rusă nu s-a gândit că autoritățile de Chișinău cu o astfel de viteză, oficial, vor fi lua astfel de măsuri radicale. Oficialul a avertizat că decizia autorităților moldovenești „afectează într-un mod foarte serios posibilitatea unui dialog dintre două țări”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că decizia Chișinăului privind limitarea numărului de diplomați acreditați de Federația Rusă în Republica Moldova este una „nejustificată și neprietenoasăˮ, care nu va rămâne fără un răspuns. Maria Zaharova a spus că este „încă un pas întreprins de regimul din Chișinău care va distruge relațiile bilaterale”.

Reacția Chișinăului vine după ce o investigație jurnalistică a Jurnal TV și The Insider a arată că numărul antenelor și dispozitivelor de transmisie de pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău crește în fiecare an. La fel, crește și numărul persoanelor misterioase care apar acolo constant. Mișcarea pe acoperiș are loc în mod special înainte de alegerile prezidențiale sau parlamentare sau înainte de vizitele delegațiilor străine în Republica Moldova. Așa s-a întâmplat în ajunul Summitului Comunității Politice Europene care a avut loc la 1 iunie și în luna mai, după un atac al hackerilor asupra rețelelor guvernamentale, când mii de documente secrete au căzut în mâinile intrușilor. Jurnaliștii i-au identificat pe bărbații de pe acoperișul ambasadei care s-au dovedit a fi ofițeri de legătură clasificați de la GRU și SVR, strâns legați de grupurile de hackeri care au spart e-mailurile Angelei Merkel, ale lui Emmanuel Macron și ale lui Hillary Clinton. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.