logo

Alternativa patentei de întreprinzător poate fi doar impozitul unic diferențiat, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/alternativa-patentei-de-intreprinzator-poate-fi-doar-impozitul-unic-7966_1097369.html

Alternativa patentei de întreprinzător poate fi doar impozitul unic diferențiat, fiindcă piețele și volumul de marfă este diferit și nu toți sunt pe același cântar. Opinia a fost exprimată de Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, membră a unui grup de titulari de patentă, într-o conferință de presă la IPN. Comercianții sunt împotriva trecerii de la patentă la activitate individuală, cu aparat de casă.

Eleonora Țurcanu-Herghelegiu vine cu mai multe propuneri care, în opinia sa, va permite combaterea economiei tenebre și creșterea plăților în bugetele locale. Ea spune că este oportun ca fiecare cetățean din țară să poată deschide o mică afacere în baza patentei. Este necesar să fie revizuit punctul ce ține de asigurarea socială din Legea cu privire la patenta de întreprinzător și excluderea termenului limită de activitate în baza patentei de întreprinzător.

Potrivit comerciantei, aparatul de casă nu este o alternativă pentru deținătorii de patentă și că pe seama lor statul permanent experimentează. Foștii săi colegi care au trecut la activitate independentă au trebuit să-și schimbe de la 1 ianuarie modul de contabilitate, să treacă la format electronic, dar nu ar reușit. Apoi li s-a zis că de la 1 iulie vor trece de la altă formă de activitate. Totodată, celor care fac activitate individuală, le vin scrisori de la inspectoratele teritoriale fiscale precum că sunt obligați să-și schimbe aparatul de casă. „ Această activitate ce presupune aparatul de casă pentru noi nu este un garant social”, a declarat Eleonora Țurcanu-Herghelegiu.

„Acestui popor umilit nu-i rămâne decât să meargă la o nesupunere civică, dacă patentele nu vor fi prelungite. Pentru că înainte de a lua bucata de pâine oamenilor de la gură și mijlocul de a supraviețui, tu trebuie să dai omului o alternativă”, a declarat Olga Ceapchi, deținătoare de patentă. Ea spune că într-un stat de drept, pretins european, opoziția trebuie să fie în fiecare sat și fiecare casă pentru a depista problemele cu care se confruntă cetățenii și să bată alarma.

„Unde vreți să ajungeți, domnule Alaiba (ministrul economiei)? La gospodăriile țărănești, la oamenii care îți vând marfa cultivată acasă, la saloanele de frumusețe, la domnișoarele care fac manichiură, la domnii care repară încălțămintea? Să fie mai importante interesele agenților economici din străinătate decât veniturile propriilor cetățeni?”, se întreabă consilierul municipal, Ruslan Verbițchi, și el titular de patentă.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.