logo

Alina Baba: Îmi doresc ca GAL-urile din Republica Moldova să beneficieze cât mai rapid de fonduri de preaderare


https://www.ipn.md/index.php/ro/alina-baba-imi-doresc-ca-gal-urile-din-republica-8004_1104824.html

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că susținerea financiară este foarte importantă ca grupurile de acțiune locală (GAL) să poată rezista. Opinia aparține managerului Asociației GAL Napoca Porolissum din România, Alina Baba, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Abordarea LEADER în România și Republica Moldova, schimb de experiență, transfer de bune practici”, organizată de Agenția de presă IPN. Reprezentanta GAL Napoca Porolissum a trecut în revistă activitățile pe care le realizează pentru a dezvolta comunitățile din România și și-a exprimat speranța că GAL-urile din Republica Moldova vor beneficia cât mai rapid de fondurile de preaderare oferite de Uniunea Europeană.

Reprezentanta Asociației GAL Napoca Porolissum, Alina Baba, a menționat că cea mai mare parte din teritoriul rural și mic-urban al României este acoperit de grupuri de acțiune locală. Cele mai multe GAL-uri au fost înființate în România în perioada 2011-2012. Alina Baba spune că strategiile de dezvoltare rurală au la bază strict nevoile comunității.

„În urmă cu 11 ani am constatat că problema majoră a tinerilor era că nu aveau ce să facă în timpul liber. Și atunci am început împreună cu partenerii publici să identificăm soluții. Să știți că nici primarii nu sunt ușor de convins. Ei vor rezultate imediate. Și atunci unul dintre rolurile GAL-ului este să fie un facilitator dintre ce vrea populația și ce vrea cel care conduce localitatea. Am încercat să găsim un echilibru și să le explicăm că avem nevoie de locuri unde tinerii să-și petreacă timpul liber. Pe lângă infrastructura de bază avem nevoie și de alte lucruri. Acum am finanțat piste pentru biciclete, am finanțat un patinuar autosustenabil, adică în proporție de 98% el își susține energia proprie. Am mai finanțat terenuri de sport. Răspundem nevoilor tinerilor. În urmă cu 5 ani am început să lucrăm în paralel și cu tinerii, am creat Parlamentul Rural al Tinerilor, am început să-i implicăm în activitățile democratice ale urbei”, a spus Alina Baba, manager, Asociația GAL Napoca Porolissum, România.

Reprezentanta GAL Napoca Porolissum mai spune că pentru buna activitate a unui grup de acțiune locală este imperios necesar să existe animatori care să vorbească cu oamenii din comunitate pentru a le identifica nevoile.

„Animatorul este unul dintre pilonii esențiali ai unui grup de acțiune locală. Nevoile comunității sunt într-o continuă dinamică. De aceea, e foarte important ca animatorul să fie în teren. Noi avem doi colegi animatori care sunt zi de zi, 8 ore pe zi, în teren. Uneori fac întâlniri organizate, alteori pur și simplu vorbesc oamenii. E important să fim tot timpul în teren, să vedem ce apeluri avem. Uneori ne adaptăm intervențiile pe care le finanțăm în funcție de nevoile comunității. Animatorii sunt foarte importanți, dar ei nu pot să facă documente. Ei sunt în teren”, a mai spus reprezentanta Asociației GAL Napoca Porolissum.

Alina Baba mai spune că grupurile de acțiune locală din România colaborează cu cele din Republica Moldova, iar pe viitor pot depune proiecte comune pentru a beneficia de finanțare europeană. Alina Baba și-a exprimat speranța că GAL-urile din Republica Moldova vor beneficia cât mai rapid de fonduri de preaderare.

„Ne consultăm cu cei din Republica Moldova de fiecare dată când e nevoie. Asta înseamnă un parteneriat continuu. Sper să reușim să creăm proiecte comune, inclusiv proiecte Erasmus. Pentru GAL-urile din Republica Moldova îmi doresc ca autoritățile să înțeleagă că susținerea financiară este unul dintre cele mai importante lucruri de care GAL-ul trebuie să beneficieze, pentru că altfel nu va rezista. Îmi doresc ca GAL-urile din Republica Moldova să beneficieze cât mai repede de fondurile de preaderare alocate de către Comisia Europeană”, a mai spus Alina Baba.

Dezbaterea publică „Abordarea LEADER în România și Republica Moldova, schimb de experiență, transfer de bune practici” este ediția a cincea din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.