logo

Alina Andronache: Este necesară opţiunea „împotriva tuturor” în buletinul de vot


https://www.ipn.md/index.php/ro/alina-andronache-este-necesara-optiunea-impotriva-tuturor-in-buletinul-de-7978_1029953.html

Pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie în buletinul de vot ar trebui să existe opţiunea „împotriva tuturor candidaţilor”. Doar atunci societatea va putea vedea care este situaţia reală a lucrurilor, care sunt aşteptările cetăţenilor şi care este poziţia lor faţă de actuala clasă politică. Această părere a fost expusă de vicepreşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Alina Andronache, în cadrul dezbaterii publice electorale „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea ONG şi a experţilor”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

În opinia vicepreşedintei Platformei pentru Egalitate de Gen, o parte din electorat merge la vot, indiferent de cine candidează la alegeri pentru că au responsabilitatea aceasta transmisă din generaţie în generaţie. În opinia ei, tinerii din Moldova nu sunt pasivi, dar sunt dezamăgiţi şi nu prea informaţi. „De asta şi nu sunt activi faţă de alegeri, faţă de vot”, a spus Alina Andronache.

În opinia ei, mass-media are un rol important în informarea electoratului şi în formarea de opinii în ceea ce priveşte candidaţii la prezidenţiale. „Aşteptările mele sunt că în mass-media trebuie să fie scoşi candidaţii aşa cum sunt ei, în dezbateri, la care fiecare cetăţean să aibă posibilitatea să dea întrebări, să discute, iar candidaţii să nu vină cu discursuri pregătite. Cred că doar atunci când populaţia va fi informată despre fiecare candidat, atunci va vota conştient”, spune Alina Andronache.

Potrivit ei, oamenii de la sate nu sunt doar fricoşi atunci când este vorba de a face alegerea prin vot, dar ei nu au timp să se informeze despre fiecare candidat în parte. În plus, în mediul rural se practică votul pentru reprezentantul partidului care este la conducere în localitate. Oamenii au tendinţa să voteze aşa pentru că au mai mare încredere în ceea ce spune primarul, liderul agricol decât cineva străin.

Referitor la electoratul din diasporă, Alina Andronache spune că cetăţenii sunt activi, doar că posibilităţile lor de vot sunt mai mici decât ale cetăţenilor din ţară. În opinia ei, alegătorul trebuie să analizeze candidatul din perspectiva abilităţilor profesionale şi nu a statutului familial, social sau a genului. „Afirmaţia că dacă preşedintă va fi o femeie, va fi mai bine, nu este justă, pentru că atunci când pledăm pentru egalitate de gen şi la nivel de proces decizional, pledăm pentru a fi analizată orice persoană din perspectiva abilităţilor sale profesionale”, spune  Alina Andronache.

Dezbaterile publice de miercuri, 28 septembrie, sunt la a 63-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.