Alianţa „Moldova Noastră” insistă ca R.Moldova să depună cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană
https://www.ipn.md/index.php/ro/alianta-moldova-noastra-insista-ca-rmoldova-sa-depuna-cererea-oficiala-de-aderar-7965_963346.html
Alianţa „Moldova Noastră” insistă ca R. Moldova să depună cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană. O declaraţie, în acest sens, a fost semnată de liderul formaţiunii, Serafim Urecheanu, transmite Info-Prim Neo.
Conform declaraţiei, AMN consideră obligatoriu de a valorifica consensul pro-european din Parlament, experienţa cooperării cu organismele europene şi cea a noilor membri UE, precum şi timpul limitat, pentru a obţine includerea Moldovei în grupul ţărilor recunoscute de Uniunea Europeană ca fiind potenţiali candidaţi la aderare.
Această concluzie a fost făcută în baza doleanţei majorităţii cetăţenilor R. Moldova, care se pronunţă în favoarea aderării la UE, în baza susţinerii aspiraţiei R. Moldova la un tratament distinct, comparativ cu alţi participanţi la Politică Europeană de Vecinătate (ENP), justificat prin devenirea sa istorică şi situaţia geopolitică.
AMN susţine că progresele efective în dezvoltarea politică, economică, administrativă, socială şi culturală pot fi obţinute de R. Moldova doar prin conectarea ei la mecanisme asistate mai activ de UE, cum ar fi cele din cadrul Instrumentelor de Pre-Aderare (IPA). Autorii documentului consideră că pentru abordarea directă a obiectivului de integrare europeană R. Moldova dispune acum de experienţă proprie, rezultată din implementarea Planului Comun de Acţiuni cu Uniunea Europeană, dar şi de accesul la resursele acumulate de România în procesul aderării.
Totodată, AMN se arată îngrijorată de suspendarea procesului de extindere a UE şi consideră descurajatoare lipsa R. Moldova în rândul candidaţilor potenţiali – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Kosovo (sub Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate ONU).
Semnatarii îşi exprimă convingerea că angajarea deschisă pe calea aderării la UE va îmbunătăţi raporturile R. Moldova cu vecinii săi din est, în primul rând cu Ucraina şi Rusia, dar şi cu celelalte state ex-sovietice, iar facilităţile solicitate de R. Moldova de la UE în privinţa comerţului, a circulaţiei cetăţenilor, sau a altor domenii, trebuie să fie justificate printr-un demers oficial de integrare europeană, care ar garanta asumarea cerinţelor impuse de Acquis-ul comunitar.
Această poziţie a AMN a fost adusă la cunoştinţă Preşedintelui, Parlamentului şi Guvernului R. Moldova. În acelaşi timp, AMN intenţionează să propună o iniţiativă legislativă, prin care va fi exprimată voinţa întregului Parlament şi invită să o semneze toţi deputaţii, pentru a adopta o hotărâre, în baza căreia Guvernul va pregăti şi va depune cererea R. Moldova de aderare la UE.