Alianţa Moldova Noastră aruncă cu papuci în comunişti
https://www.ipn.md/index.php/ro/alianta-moldova-noastra-arunca-cu-papuci-in-comunisti-7965_976512.html
Membri ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) au prezentat la o conferinţă de presă un joc pe internet în care jucătorul aruncă cu papuci în oficiali din guvern şi membri ai Partidului Comuniştilor (PCRM) pentru a aduna puncte. Membrii AMN au spus că jocul se numeşte „Să dăm papucii Partidului Comuniştilor”, ceea ce consună cu lozinca electorală a AMN în actuala campanie pentru anticipate, transmite Info-Prim Neo.
Victor Osipov, unul din candidaţii AMN la funcţia de deputat, a declarat marţi, 7 iulie, că partidul monitorizează şi contabilizează comportamentul mediilor pe care el le-a numit „comuniste”. „Îi propun şi dl. Todercan (Valentin Todercan, preşedintele Teleradio-Moldova -n.r.) să înceapă să numere pentru a nu spune, ca data trecută, că are nevoie de timp pentru a-şi face calculele”, a spus Osipov.
Membrii AMN au spus că misiunea partidelor democratice în această campanie este să dea papucii comuniştilor, în timp ce „misiunea PCRM este să fraudeze alegerile”. Drept exemplu, Victor Osipov a invocat o scrisoare a unui procuror din Ungheni prin care acesta ar recomanda unor poliţişti să cerceteze figuri marcante din AMN care activează în acest raion.
Gheorghe Susarenco, membru AMN, a adus exemple prin care a vrut să demonstreze că autorităţile comuniste nu respectă rezoluţiile cu referire la evenimentele din 7 aprilie, adoptate la scurt timp de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi de Parlamentul European. În aceste documente, cele două foruri cer autorităţilor moldovene, între altele, să investigheze violările drepturilor omului de după 7 aprilie şi să asigure prezenţe echitabile pentru politicieni în mass-media.
„Toţi judecătorii din nordul Moldovei sunt în concediu. Unii din ei – chiar preşedinţi ai birourilor electorale. Cui să facem noi sesizările noastre. Cum facem noi alegerile prin prisma rezoluţiilor respective?” s-a întrebat Susarenco.
Drept alte exemple de presupuse fraude, Gheorghe Susarenco a adus cazuri când poliţişti împiedică agitatori să plaseze afişe electorale sau când primăria satului Vălcineţ din Ocniţa a chemat sătenii să privească filmul de propagandă pro-PCRM „Atac asupra Moldovei”.
Reprezentantul AMN la Comisia Electorală Centrală (CEC), Nicolae Răileanu, a vorbit despre felul în care Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a dat câştig de cauză AMN într-un caz împotriva CEC, prin care obligă atât CEC cât şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului să ia decizii pe marginea sesizărilor concurenţilor electorali. Anterior, CEC a decis că litigiile electorale pot fi examinate doar de către judecătorii.
„Cele mai multe fraude se fac nu în aşa-numitele liste cu alegători de bază, dar în cele suplimentare, cu urna mobilă”, a spus Răileanu, care urmează să sesizeze CEC pentru a-şi schimba regulamentul care stabileşte că listele alegătorilor urmează a fi depuse la judecătorii. El sugerează că, după utilizare, aceste liste trebuie depuse la administraţiile locale pentru a fi mai uşor verificate.
Membrii AMN au spun că vor depune contestaţiile şi constatările lor şi la Curtea Constituţională, pentru „ca aceasta să nu se mai plângă de lipsă de probe în eventualitatea fraudării alegerilor”.