logo

Alexei Buzu: Restanțele salariale ale asistenților personali sunt cauzate de reducerea Fondului de Susținere a Populației


https://www.ipn.md/index.php/ro/alexei-buzu-restantele-salariale-ale-asistentilor-personali-sunt-cauzate-7967_1098744.html

Reducerea Fondului de Susținere a Populației a cauzat restanțele salariale pentru asistenții personali. Explicația aparține ministrului muncii și protecției sociale, după ce peste 2600 de asistenți care îngrijesc persoane cu dizabilități severe nu și-au primit lefurile la timp. Alexei Buzu spune că din cauza reducerii taxei aeroportuare și a taxei de portabilitate, încasările la Fondul de Susținere  a Populației au scăzut, iar din acest motiv unii asistenți personali nu și-au primit salariile din luna aprilie, transmite IPN.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că o parte dintre asistenții personali din țară își primesc salariile din Fondul de Susținere Sociale a Populației. Reducerea numărului de pasageri de pe Aeroportul Internațional Chișinău și reducerea taxei pe care o achită operatorii de telefonie mobilă au redus în încasările acestui fond.

„În Republica Moldova avem aproximativ 7200 de asistenți personali. E vorba de persoanele care oferă suport persoanelor cu dizabilități severe. O parte dintre acești asistenți sunt finanțați din bugetul de stat. Are loc transferul din bugetul de stat în bugetele autorităților raionale și autoritățile raionale achită aceste salarii. O altă parte, aproximativ 2600 de asistenți personali, primesc salarii din Fondul de Susținere Socială a Populației. În acest fond se colectează resurse financiare din taxa aeroportuară, taxa de portabilitate. În ultimii doi ani au scăzut încasările în acest fond. În acest fond cheltuielile sunt fixe, de exemplu salariile asistenților personali, iar încasările nu fost pe măsura prognozelor, pentru că a scăzut numărul de pasageri, taxa de portabilitate a fost redusă”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Ministrul spune o parte din vina restanței salariilor o poartă consiliile raionale, care au tergiversat rectificarea bugetelor locale.

„Noi am încercat să identificăm resurse. În rectificarea pe care am făcut-o în luna iunie am planificat 86 de milioane de lei pentru a acoperi acest deficit. După rectificarea bugetului, consiliile raionale trebuiau să facă și ele rectificări în bugetul raional pentru a accepta aceste resurse. Unele consilii raionale s-au mișcat repede și salariile urmează a fi achitate. Au fost raioane care au găsit resurse pe intern și au continuat să achite salariile în timp ce noi am încercat să identificăm soluții. Noi schimbăm legislația. Toți asistenții personali începând cu anul 2024 vor fi finanțați din resursele bugetului de stat. Respectiv, asemenea situații nu se vor mai întâmpla”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Asistenții personali din Republica Moldova ridică un salariu care variază între 3000-4000 de lei.