Alexei Buzu, director executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, spune că în viitorul guvern ar trebui să fie mai multe femei, dar şi echipele ministeriale să fie mai îndrăzneţe şi mai pornite pe implementarea reformelor.
Reprezentantul societăţii civile a declarat pentru IPN că la Ministerul Afacerilor Interne este foarte important să se păstreze elanul reformator şi să fie numit un ministru recunoscut ca o persoană care pledează pentru reforme. „ UE planifică să acorde sume mari ca sprijin pentru reformele din ţară şi, dacă nu va vedea în Moldova un partener de încredere, ne paşte riscul să nu mai ducem la bun sfârşit reformele”, a specificat Alexei Buzu.
La Ministerul Justiţie trebuie numită o persoană independentă. „Analizând activitatea echipei ministeriale din ultimii 4 ani, mi s-a creat impresia că putea să facă mai multe, că putea să meargă mai mult împotriva sistemului. Am impresia că echipa nu a vrut să se impună. Am impresia că la Ministerul Justiţiei trebuie numite persoane din afara sistemului care să folosească tribuna publică şi să declare deschis cine se opune reformelor. La Ministerul Economiei, la fel aşteptările au fost mult mai mari, modelul de dezvoltare economică nu s-a schimbat. Cu paşi foarte mici se reformează sistemul energetic”, a adăugat Alexei Buzu.
Reprezentantul societăţii civile menţionează că ar vedea mai multe femei în noul guvern. „De exemplu, aş vrea un portofoliu pentru Stela Mocan (şefa de la e-Guvernare) cu o misiune de a coordona reformele structurale, de a cupla eforturile mai multor ministere, este necesară o mai multă colaborare între Ministerul dezvoltării regionale şi Ministerul Mediului. Ar putea fi aduse femei din diasporă, dar şi din instituţiile neguvernamentale. De exemplu, Doinea Străisteanu, bună avocată, aş vedea-o în fruntea Ministerului Justiţiei. Acolo trebuie o persoană care poate arăta cu degetul, care poate mobiliza societatea civilă ca să fac presiuni”, a specificat Alexie Buzu.
Avem nevoie să se reformeze şi Codul Muncii. „Cred că trebuie să vină o echipă care să nu gândească în termen de cicluri electorale, că avem la primăvară sau la vară alegeri locale, trebuie să se gândească la obligaţiunile din Acordul de Asociere cu UE şi la reformele care trebuie implementate. La Ministerul Educaţiei este bine, dar voi fi dezamăgit dacă şi în acest an o reuşită va fi că la BAC se va copia mai puţin. Trebuie să se îmbunătăţească sistemul la general”, a opinat reprezentantul societăţii civile.
Director executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” a mai spus că societatea civilă este acum mai pasivă pentru a nu se implica în jocurile politice. ONG-urile nu vor insista ca cineva să fie luat sau nu la guvernare. Societatea civilă consideră că dacă procesul de discuţii dintre partide ar fi fost transparent, nu s-ar fi ajuns la situaţia complicată în care premierul desemnat să caute voturi.