logo

Alexandru Tănase: Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate în vederea bunei desfășurări a Summitului CPE


https://www.ipn.md/index.php/ro/alexandru-tanase-moldova-trebuie-sa-dea-dovada-de-responsabilitate-7965_1096723.html

Republica Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate și maturitate în vederea bunei desfășurări a Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova. Opinia aparține fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru IPN. Potrivit lui, acest eveniment trebuie interpretat ca un mesaj de sprijin pentru Republica Moldova urmare a schimbărilor care au avut loc în procesul de aderare la UE.

„În situația când vor veni zeci de șefi de stat din țările europene, este nevoie să fie măsuri de securitate. Nu cred că cineva pune la îndoială capacitatea de a asigura securitate cuiva, mai ales că nu suntem o țară cu risc militar, iar situația criminogenă nu e gravă. Totuși, există necesitatea de a verifica și a ne asigura că totul va fi bine. Va fi un disconfort, dar în toate capitalele, când se produc asemenea evenimente, locuitorii acceptă acest disconfort, întrucât el aduce și beneficii. Toate costurile care sunt aferente acestui eveniment vor fi răscumpărate, atât pentru bugetul de stat, cât și pentru agenții economici”, a declarat Alexandru Tănase.

El spune că de buna desfășurare a acestui eveniment ar trebui să fie interesată inclusiv opoziția și să nu încerce a periclita summitul prin alte acțiuni, indiferent de viziunile politice. „Acest eveniment vizează întreaga țară, cei care astăzi sunt în opoziție, mâine ar putea fi la guvernare. De aceea, nu ar trebui ca acest eveniment să se încerce a fi umbrit. Există temeiuri ca să fie restricționate anumite evenimente publice în această perioadă”.

Cât privește o posibilă reacție din partea Federației Ruse la organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova, fostul președinte al Curții Constituționale a menționat că nu ar trebui să ne intereseze ce va spune un stat agresor. „Reacția Federației Ruse va fi una previzibilă, vor ignora dimensiunea evenimentului, vor decupa imagini pentru a face propagandă, așa cum ne-au obișnuit. Nu are nicio relevanță ce va spune Rusia. Este un stat agresor, care omoară copii și femeile în Ucraina, iar pe numele liderului țării este emis mandat internațional”, a mai spus Alexandru Tănase.

Întrebat dacă organizarea acțiunii „Adunare Națională - Moldova Europeană”, eveniment anunțat pentru 21 mai, de către președintele țării Maia Sandu, are vreo legătură că organizarea summitului, Tănase a menționat că „orice oportunitate de a apărea într-un context al UE este un bun prilej de a ne manifesta și de a promova imaginea Republicii Moldova”. Cu toate acestea, Alexandru Tănase s-a arătat deranjat de utilizarea sintagmei „Adunare Națională” în acest context.

„Problema este alta cu această Adunare Națională. Nu este bine să folosim niște termeni improprii unor acțiuni. Noi am avut o singură Adunare Națională, una singură. Atunci când a fost declarată limba română drept limbă de stat. Nici măcar la proclamarea Independenței nu a fost numită așa. Adunarea Națională este un eveniment major care vine deasupra tuturor evenimentelor politice, e de o altă anvergură. Acuma e o acțiune a guvernării, a puterii. Ei au decis să facă această acțiune, este ok să o facă, dar în situația când o declară că va fi Adunare Națională înseamnă că trebuie să le ofere posibilitatea tuturor să se exprime, ori asta nu văd cum se va întâmpla. Din punct de vedere politic, orice mobilizare a electoratului are sens, având în vedere scrutinele care vor avea loc, dar trebuie să fim atenți cum o numim. Acea Adunare Națională din 1989 a marcat ieșirea și despărțirea de URSS. Dar acum, având în vedere contextul istoric actual, noi nu suntem în fața unui asemenea eveniment”, a punctat Alexandru Tănase.

Interviul cu genericul: „Summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova: eveniment istoric, context regional și oportunități deschise” a fost realizat de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.