Autoritățile Republicii Moldova nu și-au onorat promisiunile făcute în timpul protestelor agricultorilor din luna iunie. Guvernul n-a aprobat regulamentul de repartizare a compensațiilor pentru agricultori și nici mecanismul de distribuire a motorinei acordate de Guvernul României. Declarațiile aparțin directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”. Alexandru Slusari spune că refuzul autorităților de a ajuta agricultorii, determină fermierii să reia protestele începând cu data de 14 august, notează IPN.
Alexandru Slusari spune că situația în sectorul agrar este una complicată în condițiile unor prețuri derizorii la recolta nouă, a costurilor mari de producere și a presiunii creditorilor asupra fermierilor.
„Protestul este ultimul lucru pe care ni-l dorim, deoarece agricultorii sunt acum la etapa recoltării. Din luna iulie până în octombrie agricultorii sunt extrem de ocupați. Dar situația s-a înrăutățit sub aspectul prețurilor. Chiar și cei care au o recoltă bună și strâng 5 tone de grâu la hectar, cu prețurile actuale, sunt în pierdere. Recolta este mai bună decât anul trecut, este peste media multianuală, dar asta nu-i bucură pe agricultori, deoarece prețurile de vânzare sunt foarte mici. Acum cu maximum 2,85 lei poate fi vândut grâul, luat de la gospodărie”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Alexandru Slusari acuză Guvernul de ignorarea revendicărilor agricultorilor și cere aprobarea urgentă a regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz, precum și privind repartizarea motorinei din România.
„La ultimul protest din Piața Marii Adunări Naționale, ministrul Agriculturii a promis 200 de milioane de lei compensații și 4 mii de tone de motorină. Atunci agricultorii n-au fost foarte mulțumiți, dar au plecat la lucru. Asta s-a întâmplat pe 27 iunie, până în prezent banii și motorina n-au ajuns la agricultori. Nici măcar mecanismul de distribuire nu a fost aprobat, nici pentru motorină, nici pentru compensații. Săptămâna aceasta ședință la Guvern n-a fost, pe 14 august este planificată ședința Guvernului și în ordinea de zi nu se regăsesc aceste două subiecte extrem de importante”, a mai spus directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.
De asemenea, agricultorii cer introducerea, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a unui moratoriu până la 31 decembrie la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă cereale și oleaginoase atât către creditorii privați, căt și către bugetul public național. Fermierii mai solicită autorităților crearea pentru perioada vară-toamnă a coridoarelor vamale speciale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone. Dacă revendicările agricultorilor nu vor fi respectate, aceștia amenință cu noi proteste începând cu data de 14 august.