În anul 2015, Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli UniAgroProtect, se aşteaptă la o schimbare radicală a atitudinii guvernării faţă de agricultură. Solicitat de IPN, Alexandru Slusari a declarat că situaţia anului 2014 a arătat cât de vulnerabil este sectorul agricol.
„Atunci când pe motive politice ni s-a închis o piaţă şi foarte greu se deschide altă piaţă, noi vedem toate restanţele în politica agrară, din 2004 încoace, în ceea ce ţine de modernizarea sectorului, în special în ceea ce ţine de îmbunătăţirea infrastructurii post-recoltare – frigidere, linii de sortare, de ambalare etc.”, a subliniat expertul.
Dacă în 2015 nu vrem să pierdem mai mulţi agricultori şi să nu majorăm fluxul migranţilor din zonele rurale, este necesară schimbarea cardinală a politicii de susţinere de către stat a sectorului agroalimentar. „Am multe dubii referitor la calitatea viitorului guvern, dar rămân cu speranţa că situaţia se va schimba şi că vom avea un sprijin semnificativ în comparaţie cu ceea ce am avut în ultimii 10 ani”, a opinat Alexandru Slusari.
Preşedintele UniAgroProtect a mai spus că s-a observat că agricultorii moldoveni nu sunt gata brusc să se reorienteze pe piaţa UE deoarece produsele moldoveneşti nu corespund standardelor europene. În acest context, spune expertul, Acordul de Comerţ Liber poate fi benefic în condiţiile în care în mod rapid se va face modernizarea sectorului, iar acest lucru este imposibil fără susţinerea statului.
În primul rând, consideră Alexandru Slusari, ar trebui majorat sau chiar dublat fondul de subvenţionare. „Mă aştept că de la 564 de milioane de lei noi vom avea minimum 1 miliard de lei, iar calculele noastre arată că acest fond ar putea fi majorat chiar până la 1,2 miliarde, astfel încât să coincidă cu cerinţele din sistemul agrar”, a remarcat preşedintele UniAgroProtect
De asemenea, Alexandru Slusari se aşteaptă că şi condiţiile fiscale în ceea ce ţine de taxa pe valoare adăugată în agricultură să rămână neschimbată, menţionând că este necesar să păstrăm cota redusă de TVA şi se mai aşteaptă la combaterea reală a economiei tenebre din sectorul agrar prin introducerea impozitului unic.