logo

Alexandru Oleinic: Se creează impresia că Moldova bate pasul pe loc privind cursul spre UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/alexandru-oleinic-se-creeaza-impresia-ca-moldova-bate-pasul-pe-7966_1012330.html

Liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), Alexandru Oleinic, spune că Acordul de Asociere cu UE este un document de politici şi angajamente în diverse domenii, de a căror realizare va depinde viitorul european al Republicii Moldova. Dar se creează impresia că ţara bate pasul pe loc sau chiar se mişcă înapoi, dacă e să se analizeze progresele întru realizarea parcursului european. Alexandru Oleinic a declarat, într-un interviu, că importantă este nu semnarea Acordului de Asociere, ci respectarea prevederilor acestuia, transmite IPN.

„Dacă e să ne întrebăm care vor fi beneficiile, teoretic putem vorbi despre accesul produselor noastre pe piaţa comunitară, ceea ce presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la cea a UE”, a spus politicianul. Liderul PPRM a adăugat că pentru ca mărfurile moldoveneşti să ajungă pe piaţa europeană – ele trebuie să corespundă standardelor de calitate europeană. Iar pentru ca Moldova să aibă o economie funcţională, sunt necesare investiţii şi un parteneriat civilizat între instituţiile statului şi mediul de afaceri.

„Conform Rapoartelor de Monitorizare a Planului de Acţiuni „Republica Moldova –Uniunea Europeană” la capitolul justiţie –  pentru a cărei reformare UE s-a angajat să aloce 60 milioane de euro – se vorbeşte doar despre un progres nesemnificativ”, spune Alexandru Oleinic. Potrivit politicianului, şi la capitolul combaterea corupţiei Moldova este restanţieră. Indicele perceperii corupţiei în Republica Moldova continuă să fie la un nivel înalt, iar conform sondajelor de opinie, peste 88 la sută din respondeţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de acţiunile conducerii ţării în domeniul combaterii corupţiei.

La capitolele drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi soluţionarea conflictului transnistrean - se pare că guvernarea actuală a suferit un eşec total – opinează liderul PPRM. „Evoluţia soluţionării conflictului transnistrean s-a soldat cu declararea imposibilităţii continuării negocierilor în formatul 5+2. Şi la capitolul creşterea bunăstării populaţiei actuala guvernare nu a înregistrat nici un progres”, a subliniat Alexandru Oleinic.

Politicianul spune că punctează toate aceste părţi slabe ale Republicii Moldova nu pentru a minimaliza importanţa pasului pe care urmează să-l facă în curând ţara, ci din teama că actuala guvernare încearcă să profite de contextul politic, fără a le oferi cetăţenilor adevăratele beneficii ale integrării europene. Alexandru Oleinic e de părere că mimarea de către conducerea ţării a efortului de atingere a standardelor de viaţă poate genera în societate o stare de spirit contară opţiunii de integrare europeană.