logo

Alexandru Oleinic, Președintele PPRM: Banca de Economii a Moldovei trebuie întoarsă poporului


https://www.ipn.md/index.php/ro/alexandru-oleinic-presedintele-pprm-banca-de-economii-a-moldovei-trebuie-intoars-7542_1065216.html

PPRM și-a asumat angajamentul de a răspunde doleanțelor cetățenilor și își reconfirmă opinia expusa anterior privind situația de la Banca de Economii a Moldovei – statul care și-a asumat obligațiunea de a gestiona depunerile bănești ale populației, care au ramas loiali ani de zile singurei bănci de stat în care și-au depus agonisirile, a adus BEM la faliment și a acționat împotriva interesului național și a cedat-o la un preț simbolic apropiaților săi. 

PPRM califică starea de lucruri la care s-a ajuns la  Banca de Economii  drept un  act de trădare a Guvernului, a celor peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova, categoriile cele mai defavorizate ale populației, deponenți ai Băncii de Economii. Banca de la care întreaga populație a așteptat programe de stat, credite preferențiale, proiecte de pensii private, programe sociale etc... Anume Guvernul, care a preluat în 2009 conducerea în BEM, deținînd un pachet de acțiuni de peste 56 % în portofoliul de acțiuni ale BEM, ulterior, pe parcursul a doi ani de zile a adus Banca Poporului în prag de faliment, diminuînd la maxim valoare bancii, pentru a fi preluata  tot de ei.

Este o minciună că statul nu a avut posibilitate să salveze BEM.

Astfel, Guvernul, care a preluat conducerea în una din cele mai mari bănci din Republică, nu a fost capabil să gestioneze eficient unica sa bancă de stat, care pe lîngă depunerile bănești ale populației, deservește cele mai impunătoare fonduri și programe sociale de stat. Costul programelor sociale incluse în bugetul asigurărilor sociale de stat constituie peste 10 miliarde lei, fondul de pensionare destinat celor peste 342 mii de pensionari - peste 7 miliarde lei, peste 25 de mii de beneficiari ai ajutorului social și  cei peste   100 de mii de funcționari publici.

În condițiile în care:

Guvernul în calitatea sa de deținător a pachetului majoritar de acțiuni la BEM, a admis acordarea creditelor neperformante  și prezentarea datelor eronate despre situația de la bancă.

Guvernul, prin deciziile sale, a condus: la  dimunuarea valorii de piață a acțiunilor BEM, la expunerea băncii atacurilor raid, în rezultatul cărora controlul majoritar al BEM a fost preluat de acționarii privați aparent legal, de facto – prin manipulări ilicite, cu acordul tăcit al Guvernului.

Guvernului, prin inacțiunile sale a indus BEM la o situație de blocaj administrativ prin alegerea a două consilii de administrare – unul al Adunării Generale a Acţionarilor și al doilea al  noilor acţionari minoritari.  

Guvernul, care a fost obligat să majoreze capitalul statutar al BEM prin recapitalizarea ei, în mod iresponsabil a refuzat să participe la procurarea acțiunilor noi emise și a contribuit în modul cel mai direct la diminuarea pachetului de acțiuni ale statului de la 56% la 33,5%.

PPRM califică acțiunile Guvernului  în gestionarea pachetului de acțiuni ale statului la BEM drept o crimă împotriva poporului și a securității financiare a statului Republica Moldova.

În această ordine de idei:

PPRM solicită Procuraturii Generale să se autosesizeze și să se expună asupra legalității acțiunilor întreprinse de Guvern, enumerate mai sus.

Cei care au contribuit la privatizarea ascunsă și ilegală a Băncii de Economii din Moldova trebuie să răspundă în fața poporului. Banca de Economii a Moldovei trebuie întoarsă poporului, pentru ca aceasta să activeze în folosul poporului, care a susținut-o cu încredere ani de zile.

În caz contrar, PPRM declară cu responsabilitate că își asumă angajamentul de a iniția acțiuni și procedura de naționalizare a BEM, pentru a reîntoarce controlul statului asupra acestei instituții financiare strategice.