logo

Alexandru Flenchea, despre comunicarea publică și accesul în regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/index.php/ro/alexandru-flenchea-despre-comunicarea-publica-si-accesul-in-regiunea-8004_1109986.html

Numărul exact al populației din regiunea transnistreană nu se cunoaște în prezent, iar asta se întâmplă din cauza comunicării publice ineficiente ale așa-numitor autorități de la Tiraspol, a declarat Alexandru Flenchea, expert în soluționarea conflictelor și fost vicepremier pentru reintegrare, în cadrul unei dezbateri la IPN. Alexandru Flenchea a precizat că este practic imposibil accesul autorităților de la Chișinău și al mass-media de pe malul drept al Nistrului în regiunea transnistreană.

„Nu putem ști câți oameni sunt în regiunea transnistreană, câți bărbați, femei, copii, persoane cu dizabilități sau pensionari“, a spus Alexandru Flenchea, menționând că datele existente sunt estimări, mai mult sau mai puțin exacte.

Totodată, există categorii de date cunoscute cu exactitate, precum numărul de buletine de identitate eliberate, numărul de persoane care beneficiază de servicii medicale în sistemul de sănătate publică din Republica Moldova sau numărul de permise auto preschimbate.

Potrivit expertului, „în săptămâna în care suntem, precum și în săptămânile precedente, regiunea transnistreană se află în centrul atenției guvernării de la Chișinău”.

Referitor la posibilitatea autorităților de a merge în regiunea transnistreană pentru discuții, Alexandru Flenchea spune că accesul ar fi imposibil. Expertul a povestit despre interdicția pe care a primit-o în încercarea de a organiza o întrevedere cu studenții Universității din Tiraspol: „Mi s-a zis: le vei spune ceea ce nu trebuie să știe, iar ceea ce trebuie să știe le vom spune noi”. Fostul vicepremier pentru reintegrare afirmă ca anume acesta este motivul împiedicării accesului demnitarilor moldoveni în regiunea transnistreană.

Alexandru Flenchea consideră că se confruntă cu aceeași problemă și jurnaliștii din dreapta Nistrului. Potrivit ex-vicepremierului, „reprezentanții serviciului de presă al companiei Sheriff, de la două televiziuni și câteva ziare, vin fără nicio problemă pe malul drept, ceea ce e „normal și firesc” în cazul lor, dar jurnaliștii de la Chișinău nu au aceeași posibilitate”.

Dezbaterea publică la tema „Regiunea transnistreană în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la UE” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.