Acțiunile autorităților de la Chișinău nu par să facă parte dintr-o strategie clară de reintegrare a țării. Opinia aparține fostului vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune. Potrivit lui Alexandru Flenchea, deși ambele maluri ale Nistrului nu mai depind de gazul rusesc, acest fapt nu indică neapărat o soluționare a conflictului transnistrean, transmite IPN.
„Vedem mai multe acțiuni care par a fi necoordonate sau care nu fac parte dintr-o strategie clară care să abordeze nu doar aspecte umanitare, dar și perspectiva rezolvării acestui conflict”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, la Moldova 1.
Flenchea a salutat conditionalitățile impuse regiunii transnistrene pentru a beneficia de ajutorul din partea Uniunii Europene. Potrivit fostului vicepremier, aceste condiționalități sunt menite să aducă mai multă transparență și echitate în gestionarea resurselor energetice, însă nu există certitudine că ele vor fi implementate de către pretinsele autorități de la Tiraspol.
„Condiționalitățile impuse sunt bune, dar cum ne asigurăm că ele vor fi implementate? Noi nu avem nicio pârghie și nicio certitudine că aceste condiționalități vor fi implementate”, a notat fostul vicepremier pentru reintegrare.
Uniunea Europeană a anunțat alocarea unui sprijin financiar suplimentar de 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesarul energetic al regiunii transnistrene până la mijlocul lunii aprilie, ceea ce ar acoperi aproximativ 70% din consumul social de dinaintea crizei. Asistența financiară a UE este condiționată de: respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, implementarea unui mecanism just de tarifare, excluderea marilor consumatori industriali din pachetul de sprijin.