logo

Alexandru Cauia: Investițiile în copii, instituții de învățământ trebuie să fie prioritare


https://www.ipn.md/index.php/ro/alexandru-cauia-investitiile-in-copii-institutii-de-invatamant-trebuie-8004_1082932.html

Din 2016 până în 2019, Partidul Democrat din Moldova a depus eforturi consistente pentru a nu fi închise grădinițele. Or, când dispare grădinița dintr-o localitate, satul dispare de la sine. Copiii trebuie să fie prioritate, inclusiv investițiile în instituții de învățământ, indiferent de culoarea politică a autorităților și interesele de partid, copiilor trebuie să li se asigure minimul necesar. O spune candidatul Partidului Democrat din Moldova, Alexandru Cauia. „Noi am reușit, începând de la proiectul „Prima viață”, să creștem indemnizația unică la naștere de la 3 la 6 mii de lei. Trebuie să avem grădinițe bune și în acest context mulțumim României pentru susținere în construcția și reparația majorității grădinițelor din Republica Moldova. Partidul Democrat are echipa, competențele și experiența necesară de a avea grijă nu doar de copii, dar și de tineri, familii tinere și toate categoriile sociale. Avem și un proiect de susținere, 200 de lei nu e suficient, dar e important să începem acest proces ca fiecare copil indiferent de mediul unde se dezvoltă să aibă minimul necesar pentru a avea un trai decent și a fi instituționalizat”, a spus Alexandru Cauia, la cea de a opta dezbatere electorală, ultima din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

Întrebat de președintele Mișcării Profesioniștilor „Speranța - Надежда”, Andrei Donică în cât timp va reuși liderul partidului Pavel Filip să realizeze acordarea indemnizației de 200 pentru fiecare copil, Alexandru Cauia a precizat că PDM a fost inițiatorul acestui proiect, votat în prima lectura. „Chiar dacă ne imputați faptul că nu a fost votat în a doua lectura, vă amintesc că după 24 februarie Parlamentul nu a mai fost funcțional, iar PDM a fost în opoziție. Am pus obiectivul în planul nostru de țară pentru următorii patru ani pentru că am demonstrat pe fapte concrete ca în Republica Moldova, dacă e să lucreze instituțiile generatoare de buget, resurse sunt suficiente pentru astfel de proiecte. 200 de lei nu e nici pe departe suficient, dar e un început și o practică europeană pe care trebuie să o construim aici acasă”, a răspuns Alexandru Cauia.

Întrebat tot de Andrei Donică cum ar putea fi stopat exodul tinerilor, Alexandru Cauia a răspuns că nu ar fi corect dacă tinerilor li s-ar limita dreptul și posibilitatea de a pleca peste hotare, inclusiv la studii, dar în speranța că vor reveni. „Atât timp cât în Republica Moldova ei nu-și găsesc oportunități de dezvoltare, le vor căuta pe tot globul pământesc. E naiv să crezi că poți opri deplasarea tinerilor. Soluția e asigurarea bunăstării cetățenilor din Republica Moldova, creșterea numărului locurilor de muncă, creșterea salariului mediu. În următoarea majoritate parlamentară vom face tot posibilul ca ritmul de creștere a venitului pe cap de locuitor, a salariilor și pensiilor să se mențină sau chiar să crească ca concetățenii, indiferent unde ar merge la studii, să aibă oportunitatea de a reveni acasă”, a opinat Alexandru Cauia.

La întrebarea lui Alexei Paluță, candidatul Partidului Unității Naționale, dacă nu ar fi mai ușoara calea spre UE prin România, pentru a se asigura respectarea legii, Alexandru Cauia a răspuns că Republica Moldova are elementele necesare statalității, iar gradul de respectare a legii depinde de cultura juridică a cetățeanului. Potrivit lui, în Republica Moldova nu stau lucrurile atât de bine cum ar trebui, însă PDM rămâne să fie formațiunea politică ce garantează, prin prezența sa în Parlament, caracterul ireversibil al integrării europene a Republicii Moldova. „Odată cu integrarea în UE, Republica Moldova va fi obligată să transpună practicile de luptă contra criminalității și vom asigura realizarea unui stat de drept veritabil. Până se va produce unirea cu România, consider că trebuie să avem o relație de suflet cu statul român, iar cooperarea să fie cât se poate de strânsă”, a răspuns Alexandru Cauia.

Candidatul Partidului Democrat a îndemnat alegătorii, pentru a avea dreptul moral de a critica următorii guvernanți, să meargă la vot, să voteze conștient și să nu permită concurenților sa-i divizeze. „Susținem echipa faptelor concrete si nu o echipa care desenează iluzii. O echipă care a demonstrat că în Republica Moldova există resurse suficiente pentru inițierea programelor naționale ca Drumuri bune, Prima casa. Vrem să venim in următorul Parlament pentru a creste bunăstarea fiecărui cetățean, pentru a garanta caracterul ireversibil al obiectivului de integrare europeană si pentru a vă asigura un trai decent la noi acasă. Pe 11 iulie votați simbolul celor trei trandafiri”, s-a adresat Alexandru Cauia către alegatori.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Partidul Democrat din Moldova se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 8.

La ultima dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală – 2021” au mai participat reprezentantul Partidului Politic „Partidul Unității Naționale” și președintele Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”.


Agenția IPN a desfășurat dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.