Fiecare scrutin este o nouă hârtie de turnesol pentru societate. Percepția electoratului actual față de corupție este influențată și de modul cum sunt soluționate cazurile din corupția mare. O declarație în acest sens a fost făcută de primarul reales al orașului Leova, Alexandru Bujorean, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local”, organizată de IPN.
„Noi vorbim despre coruperea electoratului, dar mai puțin vorbim și despre coruperea candidaților, care este la fel de gravă. Dacă, pe de o parte, forțe obscure, au mers cu bani, pe de altă parte, alți candidați au fost favorizați sau le s-au promis proiecte de finanțare, ceea ce, în opinia mea, este echivalent. Doar că, într-un caz, beneficiază candidatul de niște surse de bani, în alt caz, beneficiază localitatea. Și eu îi înțeleg perfect pe colegii primari care, în dorința lor sinceră de a dezvolta comunitatea, au mers și au candidat de la anumite partide politice, dar și aici trebuie să menționăm dacă este democratic sau nu acest proces”, a spus Alexandru Bujorean.
Referindu-se la coruperea electoratului, primarul orașului Leova crede că ar fi și o explicație, nu neapărat de justificare a electoratului. „Noi trebuie să pornim de la originile noastre. Noi suntem în stat post-sovietic în care era o normă să se fure. Se fura de la colhoz, cel care nu fura era considerat, puțin vorbit, naiv. Și percepția electoratului actual față de instituțiile statului, față de anumiți funcționari de rang în alt, în general de procesele de luptă cu corupția în țară, sunt reflectate în sondaje și în studii. Zece ani de zile nu se iau măsuri pe tema furtului miliardului. Electoratul consideră că toți, la nivel central, iar dacă nu le ajunge, pune și primarii acolo, și consilierii și toți, toți fură. Păi dacă toți fură, de ce să nu furăm și noi sau să nu profităm de pe faptul că undeva s-a furat?”, se întreabă retoric Alexandru Bujorean.
El spune că în acest caz se face o confuzie enormă. Dacă înainte, candidații sau electoratul erau corupți pe bani furați de la poporul Republicii Moldova, acum „noi vorbim de bani veniți din afară, care au menirea să distrugă statalitatea Republicii Moldova, să distrugă ordinea constituțională în țara noastră și cumva implicarea electoratului în astfel de procese presupune de fapt complicitate, dacă am putea spune așa”, a declarat Alexandru Bujoran.
Bujorean a ținut să menționeze că alegerile din 5 noiembrie au fost organizate în marja unor noi norme electorale, cu toate acestea există de mai mult timp anumite reglementări care sunt la limita constituționalității. „Cât este de constituțional să vorbim că mandatul alesului local este de patru ani, iar de fapt el să fie trei ani și 11 luni, pentru că pentru perioada campaniei electorale primarul nu își poate exercita mandatul pentru care a fost ales? În România nu există termeni de suspendare, pentru că trebuie să existe persoană care până la urmă poartă responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în localitate. Nu știu cât de influente pot fi pârghiile pe care le-ar avea primarul fiind în exercițiu și le-ar aplica în campania electorală. Dar, dacă în asemenea cazuri s-ar aplica sancțiuni mai dure, nu cred că și-ar permite cineva să fie exclus din cursă doar pentru folosirea acestor pârghii”, a spus primarul orașului Leova.
Dezbaterea publică cu genericul „Influența actelor de corupție asupra procesului electoral la nivel local” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.