logo

Alexandr Kalinin comentează incidentul în care a fost implicat la o dezbatere electorală


https://www.ipn.md/index.php/ro/alexandr-kalinin-comenteaza-incidentul-in-care-a-fost-implicat-8011_1082741.html

Liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, a venit cu o reacție după incidentul legat de limba vorbită în cadrul unei dezbateri electorale la Postul de televiziune Pro TV. Acesta a făcut referire la Constituția Republicii Moldova, articolul 13, unde scrie că limba de stat este „limba moldovenească” și nu limba română.

„Puteți să vorbiți în orice limbă, vă respect pe fiecare dintre voi: în ucraineană, rusă, bulgară, română. Puteți să vă considerați așa cum doriți, să vă considerați: români, moldoveni. Dar există statalitatea, este Constituția, limba de stat. Dacă sunteți pe teritoriul Republicii Moldova, eu vă rog foarte mult, respectați legile acestei țări, respectați Constituția acestei țări. Și dacă în articolul 13 din Constituția Republicii Moldova este scris că limba de stat este limba moldovenească, care funcționează pe baza grafiei latine, atunci limba de stat este moldoveneasca”, a declarat Alexandr Kalinin într-un briefing de presă la IPN.

Acesta susține că Partidul Regiunilor din Moldova va sta la straja păstrării statalității Moldovei, la straja respectării Constituției Republicii Moldova. După ce va ajunge în Parlament, va ieși cu propunerea de a introduce a doua limba de stat – limba rusă. Acesta dă asigurări că Partidul Regiunilor va reuși să promoveze ceea ce își propune.

„Suntem singurul partid care apără statalitatea. Acum suntem martorii unei expansiuni. Spre regret, am încetat să mai învățăm istoria Moldovei, spre regret am încetat să învățăm limba moldovenească. Nu știu de ce se predă istoria românilor”. Alexandr Kalinin s-a adresat сătre „adevărații patrioți, vorbitorii de limbă moldovenească”, spunându-le că „apărarea statalității este obligația fiecăruia”, chiar dacă pe teritoriul țării sunt și alte naționalități.

Liderul Partidului Regiunilor a mai spus că, ajuns în Parlament, va introduce testul de statalitate. Funcționarilor li se va permite să activeze doar după recunoașterea faptului că limba este moldovenească. „Cei care vor continua intenționat să semene ură, legat de denumirea limbii și naționalitate, vor fi trași la răspundere”, a mai spus Alexandr Kalinin.

Acesta afirmă că Partidul Regiunilor va face o politică corectă, prin păstrarea neutralității, statalității țării. Va soluționa referendumul transnistrean, reieșind din interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, va avea o conlucrare bună cu autoritățile din Federația Rusă pentru a rezolva toate problemele cetățenilor moldoveni din această țară.