Alegerile locale generale din 20 octombrie nu sunt incluzive. O analiză efectuată sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, reprezentată de mai multe organizații nonguvernamentale, arată că persoanele cu dizabilități și cele de etnie romă sunt subreprezentate în procesul electoral.
Ion Duminică, expert al Coaliției „Vocea Romilor”, a spus la o conferință de presă la IPN că la alegerile locale generale candidează la funcțiile de consilieri 50 de persoane de etnie romă, inclusiv 16 femei, dintr-un număr de 250 de mii de romi, care există estimativ în Republica Moldova. Dintre aceștia, 36 vor să fie consilieri municipali, orășenești, comunali și locali. Alții 14 – consilieri raionali. Potrivit lui Ion Duminică, într-o comună și două sate au fost înregistrate patru persoane de etnie romă în calitate de candidat la funcția de primar. Reprezentantul Coaliției „Vocea Romilor” a mai spus că alegerile locale din 2015 au fost istorice deoarece pentru prima dată au devenit consiliere locale două femei de etnie romă.
Ion Duminică mai spune că problemele cu care se confruntă persoanele de etnie romă nu sunt reflectate în platformele concurenților electorali. Respectiv, nu putem să așteptăm că vor fi întreprinse la nivel local la acțiuni pozitive care să țintească acest grup vulnerabil.
Victor Koroli, director executiv al Alianței Infonet, a spus că se atestă o participare redusă a persoanelor cu dizabilități, în calitate de concurenți electorali, la alegerile locale din 20 octombrie. Doar 11 persoane s-au avântat în această luptă, dintr-un număr de peste 170 de mii de persoane cu dizabilități care există în Republica Moldova. O persoană s-a înregistrat în cursa pentru primar, altele zece la funcțiile de consilieri.
Potrivit lui Victor Koroli, persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți de acces la informația cu caracter electoral. Singura tipografie funcțională care utilizează sistemul Braille, dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere, nu a fost solicitată de niciun concurent electoral. De asemenea, doar 1% din numărul secțiilor de votare asigură accesul infrastructural al persoanelor cu dizabilități.
Polina Panainte, secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, a spus că aceste două categorii de cetățeni, persoanele de etnie romă și cele cu dizabilități, sunt rareori vizate în întâlnirile cu alegătorii sau nici nu există aceste întâlniri.
Raportul „Cât de inclusive sunt alegerile locale generale din 20 octombrie 2019” a fost realizat în cadrul proiectului „Pledoaria societății civile pentru alegeri libere și corecte în Republica Moldova, conforme recomandărilor UE și OSCE/ODIHR și angajamentelor în domeniul drepturilor omului”. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Piligrim Demo și Tarna Rom, finanțat de UE și cofinanțat de Suedia.