Scrutinul local din acest an ar trebui să aibă loc cel târziu pe 5 septembrie. Deşi legislaţia nu fixează un termen limită pentru organizarea alegerilor generale ordinare, prin analogie cu norma alegerilor parlamentare, scrutinul local ar trebui să se desfăşoare în cel mult 3 luni de la expirarea mandatelor aleşilor locali, a declarat pentru IPN secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir.
Conform unei hotărâri a Curţii Constituţionale, alegeri locale generale nu pot avea loc înainte de expirarea mandatului actualilor aleşi. De aceea, până la 5 iunie nu pot fi organizate alegeri. „După această dată, nu există un coridor fix în care trebuie să aibă loc alegerile locale. Atunci când norma nu este suficient de clară, se recurge la analogia dreptului. Prin analogie, ajungem la concluzia că alegerile locale ar trebui să fie organizate cel târziu la 5 septembrie, adică în intervalul între 5 iunie şi 5 septembrie, cu respectarea unui termen de 60 de zile de la anunţarea datei alegerilor până la survenirea respectivului eveniment”, a spus Andrei Volentir. Teoretic, Parlamentul ar putea stabili şi mâine data alegerilor, cu menţiunea intrării în vigoare a hotărârii cu data de 5 iulie.
Secretarul CEC a mai spus că, din moment ce norma nu reglementează în mod expres desfăşurarea alegerilor locale, ipotetic este posibil ca Parlamentul să stabilească această dată mai târziu de 5 iunie, „însă acest lucru ar fi un precedent periculos şi urât”, a spus Andrei Volentir.
CEC a planificat bugetul electoral pentru 2015 în mărime de 98 de milioane de lei, incluzând amândouă tururi (69 de milioane de lei pentru primul tur şi 29 de milioane pentru turul doi). În aceeaşi zi vor fi organizate trei scrutine. Este vorba de alegerea primarilor (898 de primari), alegerea consiliilor locale de nivelul I (898 de consilii) şi alegerea consiliilor raionale/municipale de nivelul II (32 de raioane, consiliul municipal Chişinău şi consiliul Bălţi).
Ultimele alegeri locale generale au avut loc pe 5 iunie 2011.