Alegerile din UTA Găgăuzia sunt cele mai corecte din ultimii 20 ani, a opinat preşedintele LADOM
https://www.ipn.md/index.php/ro/alegerile-din-uta-gagauzia-sunt-cele-mai-corecte-din-ultimii-20-ani-a-opinat-pre-7965_969064.html
Campania electorală din UTA Găgăuzia poate servi drept model pentru desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în R. Moldova, a declarat într-o conferinţă de presă de luni, la 31 martie, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), Paul Strutzescu, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit acestuia, analiza datelor preliminare colectate de voluntarii LADOM, arată că procesul de votare s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile Codului electoral al R. Moldova, a Legii cu privire la Adunarea Populară în autonomia Găgăuză, precum şi în conformitate cu principiile OSCE pentru alegerile libere şi corecte.
Totodată observatorii LADOM, au sesizat şi unele aspecte negative devenite tradiţionale în R. Moldova, care, în opinia lui Strutzescu, nu au influenţat integritatea procesului electoral.
Astfel, printre abaterile unice depistate în cadrul alegerilor, preşedintele LADOM menţionează: deschiderea cu întârzieri nesemnificative a secţiilor de votare, intrarea nemotivată în cabinele de vot secret a câte două persoane şi campanii „organizate” de a vota conform sintagmei „la locul aflării”, de regulă la domiciliu.
O problemă pentru organizarea unui proces electoral transparent şi echitabil rămâne a fi atât „actualizarea listelor electorale, cât şi fenomenul aflării îndelungate în secţiile de votare a unor persoane neautorizate”, a mai opinat Strutzescu.
Cu toate acestea, specialiştii LADOM sunt de părerea că micile abateri a celor două tururi de scrutin ţin mai mult de procedură şi pot fi îmbunătăţite şi că este prima campanie electorală, pe parcursul a 20 ani, care s-a desfăşurat cu cele mai puţine încălcări.
Conform rezultatelor prezentate de LADOM, în scrutinul din 30 martie curent, la alegerile Adunării Populare din autonomia Găgăuză au participat circa 58,58% din alegători, dintre care 3,4% au votat pe liste suplimentare, iar 2 la sută din buletinele de vot au fost declarate nevalabile.
Conform aceloraşi rezultate, deputaţii aleşi din partea Partidului Comunist din R. Moldova sunt 7 la număr, un deputat din partea Mişcării Social-Politice „Ravnopravie” şi 9 deputaţi independenţi.
În acest context, configuraţia politică a Adunării populare este următoarea: 21 candidaţi independenţi, 10 deputaţi ai Partidului Comunist din R. Moldova, câte 2 deputaţi au „Ravnopravie” şi Partidul Democrat.