logo

Alegerile anticipate nu oferă siguranța unui scor mai bun pentru opoziție, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegerile-anticipate-nu-ofera-siguranta-unui-scor-mai-bun-pentru-opozitie-opinii-7978_1047523.html

Un eventual scrutin parlamentar anticipat nu oferă siguranța că opoziția pro-europeană va obține un scor mai bun și va avea mai multe fotolii de deputat în Parlament. Din contra, prezența scăzută la urne ar putea priva blocul ACUM de unele voturi pe care le-a obținut la 24 februarie, transmite IPN.

Analistul politic Andrei Andrievschi susține că la scrutinul din 24 februarie aproape că n-au ieșit la vot unioniștii pentru că nu ar fi avut pentru cine vota. În aceste condiții, în caz de alegeri parlamentare anticipate, partidele unioniste se vor mobiliza pentru a face o ofertă mai bună alegătorilor.

În opinia lui Andrei Andrievschi, de pe urma unor eventuale alegeri anticipate ar avea de câștigat Partidul Democrat și Partidul „Șor”. „Eu nu văd unde ar mai putea crește socialiștii și blocul ACUM. Reieșind din aceasta, în prezent pentru aceste formațiuni alegerile anticipate nu sunt convenabile”, spune analistul.

Jurnalistul Nicolae Federiuc susține că Republica Moldova abia a ieșit dintr-o perioadă electorală foarte complicată care costă bani și efort și care blochează lucrurile. „O jumătate de an de campanie electorală ar fi o chestie foarte grea pentru instituțiile statului, n-ar putea funcționa în deplinătatea lor”, afirmă jurnalistul.

Potrivit lui, la scrutinul din 24 februarie s-a înregistrat cea mai mică prezență la vot din anii independenței Republicii Moldova, iar în jumătate de an nu se va putea mobiliza mai multă lume la vot, astfel prezența va fi încă mai mică. În opinia jurnalistului, alegerile anticipate ar fi un pas riscant pentru toată lumea.

Comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că miza pe alegerile anticipate fie este lipsită de perspicacitate politică, fie este o provocare care trebuie să fie taxată. „N-ați fost în stare să câștigați alegerile așa cum ați promis, lăsați într-o parte orgoliile, vanitățile și încercați să salvați ceea ce este de salvat. Faceți o guvernare pro-europeană care nu va promova o politică 100% pro-europeană, dar, cel puțin, va fi preponderent pro-europeană. Dacă nu faceți acest lucru, înseamnă că împingeți politica moldovenească în cu totul alt spațiu care este străin Republicii Moldova”, este de părere Anatol Țăranu.